Együtt az üldöztetés ellen – A katolikus pátriárkák maradásra buzdítják a fiatalokat a Szentföldön

Ti vagytok hazáitok szíve, történelmük kézművesei minden kegyetlenség ellenében – írják a keleti katolikus pátriárkák november végi, bagdadi ülésük után. Az egyházi vezetők szolidaritásukról biztosítják a palesztin népet, de tisztán kirajzolódik a kelet és nyugat közötti ellentétes álláspont Izraellel kapcsolatban.

A fiatalok a Közel-Kelet reménysége

A Közel-Keleten számos nehézséggel, kihívással kell szembe néznie a lakosságnak a kivándorlás miatt, mely veszélyezteti a keresztények jelenlétét és jövőjét. Ebben a helyzetben a keleti pátriárkák a lakosság mellett állnak és osztoznak velük a fájdalomban. Egy ragyogó jövőt tűznek ki célul maguk elé, ami a keresztények jelenléte nélkül nem valósulhat meg.

Mindent megteszünk azért, hogy a keresztények megmaradhassanak szülőföldjükön – írják a keleti katolikus pátriárkák zárónyilatkozatukban, amelyet 26. ülésük után adtak ki.

Bagdadban november 26-a és 30-a között tanácskoztak a fiatalok témájáról, akik a Közel-Kelet reménységének jelei.

Tartsanak ki szülőföldjükön, szilárdan a hitben

Az iraki káld patriarchátusáltal közzétett dokumentumban a pátriárkák azt kérik a fiataloktól, hogy maradjanak szilárdak a hitben és tartsanak ki szülőföldjükön, segítsék országaik épülését. Kevesen vagyunk, de Krisztus azt mondja, hogy só, világosság és kovász vagyunk. Az egyházunk vértanú egyház. Higgyetek és szeressetek úgy, ahogy Isten szereti az egész teremtett világot. Mély hittel éljétek meg a szeretetet és építsétek hazátokat honfitársaitokkal együtt, vegyétek ki a részeteket a szenvedésben és az áldozatokban is, hogy majd eljöjjön a bőség és az élet.

Legyetek országaitok szíve, történelmük kézművesei, bármilyen kegyetlenek is legyenek az idők vagy az emberek.

Eltérő keleti és nyugati megítélés

A keleti pátriárkák üzenetükben szolidaritásukat fejezik ki a palesztin nép iránt, akiket a megszállás és az állandósult helyzet sújt. Azt kérik a nemzetközi közösségtől, hogy támogassa Palesztinát a két állam létrehozásában és a palesztin menekültek hazatérésében. A keleti főpásztorok teljes mértékben elutasítják Jeruzsálemet, mint izraeli fővárost, illetve, hogy oda költözzön az amerikai nagykövetség, és hogy Izrael egy zsidó nemzeti állam legyen. Ezzel kapcsolatban teljes mértékben eltérő álláspontok vannak a keleti kereszténység és a nyugati világ (keresztényei is) között. Jeruzsálem Izrael fővárosaként való definiálását gyakorlatilag minden muszlim ország elutasítja, aminek etnikai és vallási okai vannak.

Amellett, hogy Jeruzsálem mindhárom ábrahámita vallás (kereszténység, iszlám és judaizmus) szent helye, etnikailag is rendkívül megosztott. A lakosság több mint egyharmadát palesztinok adják és több ezres számban élnek keresztények is a zsidó többség mellett. Azzal, hogy Donald Trump elnök bejelentette, hogy áthelyezi az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe, heves tiltakozást váltott ki a palesztinok és az arab világ egésze részéről. A keleti keresztények vallási identitásuk mellett etnikailag nagyrészt arabnak vallják magukat, ebben pedig közös álláspontot képviselnek a palesztinokkal. 

Javul a helyzet Szíriában és Irakban

A nyugati, evangéliumi keresztény egyházak más álláspontot képviselnek Jeruzsálem ügyének a vonatkozásában és fontos megemlíteni azt is, hogy máshogy értékelik a 2003-as iraki intervenció kérdését is, amire a keleti keresztények egyértelműen negatív történelmi döntésként tekintenek. Bassar el Aszad elnök megítélése szintén ellentmondásos, hiszen a nyugat minden eszközzel igyekszik bénítani a jelenlegi szíriai politikai vezetést, míg a szíriai keresztények egy jelentős része pozitívan ítéli meg az elnököt.

Ami Szíriát illeti, a pátriárkák elégedetten nyugtázzák, hogy sok helyütt helyreállt a stabilitás. Remélhetőleg hamarosan az egész nemzet békében élhet, visszatérhetnek a menekültek és így épülhet a nemzeti egység. Irakban pozitív a légkör, amióta megválasztották a köztársasági elnököt és több intézményi vezetőt.

Mindazonáltal a pátriárkák leszögezik: ki kell irtani a Daesh (Iszlám Állam) romboló gondolatait.

Szükséges az valláspolitika megváltoztatása Egyiptomban

Dicsérő szavakkal illetik a pátriárkák Libanont a szíriai menekültek befogadása miatt és remélik, hogy mielőbb új kormányt alakítanak. Egyiptomtól azt kérik a keleti katolikus főpásztorok, hogy újítsák meg a vallási hozzáállást. Modernizálják az iskolai tankönyveket, hogy mindenkinek garantálják az egyenlőséget, megalapozzák az állampolgárság jövőjét és a minden egyiptomi közötti testvériséget. Együtt éreznek a vértanúk hozzátartozóival, majd annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy Egyiptom a nyitás modellje marad és ellenáll minden szélsőséges irányzatnak. A pátriárkák legközelebb jövőre üléseznek november 25 és 29-e között Kairóban, ahol a kopt katolikus pátriárka lesz a házigazda.

 

A Vatikáni Rádió cikke alapján/S4C

Kép: AsiaNews

Iratkozzon fel hírlevelünkre!