A védőoltásokban európai léptékkel mérve is jók vagyunk

Az Emberi Erőforrások Minisztérium az egészségügyi miniszterek a Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi (EPSCO) Tanács legutóbbi brüsszeli üléséről beszámoló közleményéből kiderült, különböző betegségek esetében a járványok kitörését megakadályozó átoltottság terén hazánk Európa legjobbjai közzé tartozik.

A magyar delegációt az Emberi Erőforrások Minisztérium képviseletében Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár beszámolójából kiderült, Magyarország azon kevés országok egyike, amely esetében az ajánlás által 2020-ra előirányzott 95 százalékos kanyaró elleni átoltottsági cél már teljesült. A kötelező oltási rendszert itthon a vakcinák ingyenes elérhetősége és a területi védőnői szolgálatok támogató szerepe egészíti ki, és ez járul hozzá a magas átoltottsági arányokhoz, amellyel hazánk Európa legjobbjai közzé tartozik.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a miniszterek napirendre tűzték a védőoltás-ellenesség kérdéseit is. Megállapították, annak ellenére, hogy a tudomány területén megkérdőjelezhetetlenek a védőoltások előnyei, az oltóanyagokkal kapcsolatos bizalmatlanság folyamatosan nő. A lakosság védelmében a jelenség ellen világos üzeneteket megfogalmazó, hatékony kampányokkal  lehet és kell fellépni.

Az Európai Bizottság bemutatta az OECD által a közelmúltban publikált Health at a glance jelentést. Horváth Ildikó elmondta, hogy az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének növelése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma felterjesztette, a magyar kormány elfogadta az öt nemzeti egészségügyi programot, az onkológia, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi megbetegedések, a mentális egészség és a gyermekgyógyászat területén. Emellett döntés született az alapellátás és a sürgősségi ellátás koncepciójának elfogadásáról – áll a közleményben.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre