Most kezdődhet a koronavírus-járvány új hulláma

A koronavírus nem tűnt el, a járvány továbbra is a hétköznapok része. Úgy tűnik, hogy a korábbi két évvel ellentétben a járvány újabb hulláma már a nyáron megkezdődhet Európában.

A 2019-es koronavírus többször mutálódott az elmúlt években. Jelenleg egy Dél-Afrikából származó BA.4 és a BA.5 megnevezésű variánsok fertőznek. Ezek felelősek a legtöbb hazai megbetegedésért is. Európa-szerte növekszik a fertőzések száma, napi közel félmillió megbetegedést regisztrálnak.

Németországban már 100 000 fő, Spanyolországban pedig 60 000 fő feletti a napi eset. A szomszédos Portugáliában azonban a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően június elejétől csökkent a fertőzöttek száma.

Magyarországon és a környező országokban egyelőre lassan emelkedik a regisztrált megbetegedések száma.

Az új variánsok általi fertőzések eddig nem jelentették a halálesetek számának növekedését, azonban Magyarországon is több embert ápolnak kórházban, mint a korábbi hetekben.

Koronavírus-fertőzés Magyarországon (Forrás: koronavirus.gov.hu /Nemzeti Népegészségügyi Központ)

A Koronavírus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint a kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja országosan emelkedést mutat. A kormányzati oldal hangsúlyozza, hogy a  vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A harmadik, megerősítő oltás felvételét továbbra is javasolják azoknak, akik 4 hónapnál régebben kapták meg az előző oltását. A negyedik oltást azonban elsősorban az időseknek és a „kockázati csoportba” tartozóknak ajánlják.

Koronavírus fertőzés Magyarországon (Forrás: koronavirus.gov.hu / Nemzeti Népegészségügyi Központ)

 

A koronavírus is felelős a cukorbeteg gyermekek számának emelkedéséért

Masszív járványhullám várható Európában a nyáron

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre