A koronavírus is felelős a cukorbeteg gyermekek számának emelkedéséért

Sajnos egyre több a cukorbeteg kisgyermek, és a kamaszok között is megnőtt a számuk. Megdöbbentő adat, hogy napjainkban minden hatszázadik 14 év alatti gyermek érintett lehet: a fiatalabb korosztályban az úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség lett gyakoribb, a nagyobbaknál pedig a nem megfelelő életmód következtében fellépő, 2-es típusú cukorbetegség alakul ki háromszor olyan gyakorisággal, mint 30 évvel ezelőtt. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvost, diabetológus szakértőt arról kérdeztük, mi áll a jelenség hátterében, s milyen jelekre kell odafigyelnie a szülőknek, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.

Az elmúlt harminc évben háromszorosára nőtt a cukorbeteg gyermekek száma. Az 1-es típusú diabétesz az egyik legyakoribb krónikus gyermekbetegség, ám a tipikus tünetek jelentkezése esetén sem minden szülőnek jut eszébe gyanakodni. Sajnos a legkisebbeknél ez az állapot nagyon komoly gondokat okozhat – Magyarországon a frissen felfedezett cukorbeteg gyermekeknek körülbelül a negyede súlyos állapotba kerül, mire kiderül a betegsége –, ezért még annak is érdemes tájékozódni, aki jelenleg nem érintett. Annál is inkább, mert a 2-es típusú cukorbetegségnél is fontos a korai felismerés!

– Napjainkban egyre több információ jelenik meg a médiában a cukorbetegségről, de még így is bőven van min változtatni: 2019-es adatok szerint drámai mértékben nőtt a cukorbeteg gyermekek száma. Mi lehet ennek az oka?

– Magyarországon a gyermekkori 1-es típusú diabétesz gyakorisága az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt. Míg 1987-ban százezer 14 év alatti gyermekre vonatkoztatva 8,7 új esetet regisztráltak évente, addig 2019-ben 28,0/100 000 volt a frissen diagnosztizált diabéteszes gyermekek száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

minden hatszázadik 14 év alatti gyermek diabéteszes.

Összességében ma úgy gondoljuk, hogy a betegség kialakulásában genetikai faktorok és környezeti tényezők együttes fennállása tehető felelőssé. A genetikai okok 40–60 százalékban járulnak hozzá és körülbelül ugyanekkora hányadban lehetnek felelősek a magzati vagy a korai csecsemőkorban ható diabetogén környezeti tényezők a betegség megjelenésében. (Ilyenek például a szülés körüli események, betegségek, táplálkozási tényezők, vírusinfekciók.) Szeretném kiemelni, hogy a koronavíru- pandémia következtében még tovább emelkedett az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma, így

napjainkban a koronavírus-fertőzésnek is jelentős szerepe lehet a diabéteszes gyermekek számának emelkedésében.

– Sokan nem is tudják, hogy mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között. Milyen életkorban, milyen tünetek alapján derül ki a leggyakrabban, hogy egy gyermek 1-es típusú cukorbeteg? Milyen tünetekre kell a szülőknek komolyan odafigyelnie?

– A cukorbetegségnek két fő típusa, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség ismert. Az 1-es típusú diabétesz általában gyermekkorban kezdődik. Egy autoimmun folyamat következtében a hasnyálmirigy inzulintermelése teljesen megszűnik, ezért a betegség egész életre szóló inzulinkezelést és étrendi kezelést igényel. (Az inzulin a cukoranyagcsere legfontosabb hormonja, amely elősegíti a cukor sejtekbe történő bejutását, és ezáltal csökkenti a vércukorszintet.)

Az 1-es típusú diabétesz az elmúlt évtizedekben markáns növekedést mutat, és a kisgyermekkorban, valamint a kamaszkorban találjuk a legtöbb új megbetegedést. Az esetszám növekedése nem egyforma a különböző korosztályokban, ugyanis az öt évnél fiatalabb gyerekek között észleljük a legnagyobb mértékű gyakoriság emelkedést.

A legfontosabb bevezető tünetek, amelyek esetén fel kell, hogy merüljön a gyanú a cukorbetegség irányába, ha a gyermek a szokásosnál jóval többet iszik és nagyon sokat jár pisilni, ha fáradékony lesz és ha jó étvágy mellett fogyni kezd. Ha ezek a tünetek együttesen fennállnak, akkor minél előbb vércukorvizsgálatra van szükség!

– Milyen életmódbeli szokások vezethetnek a 2-es típus kialakulásához? Ez milyen életkorban fordulhat elő? Mire érdemes odafigyelni, hogyan tudjuk a komolyabb gondokat megelőzni?

– A 2-es típusú cukorbetegség korábban az idősebb vagy középkorú felnőttek esetében, a helytelen életmód következtében – úgy, mint ülő, fizikailag inaktív életmód, elhízás, stressz, túlzott szénhidrátfogyasztás miatt – alakult ki. Az utóbbi másfél évtizedben azonban már az elhízott kamaszok körében is egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, és felnőttkorban is egyre fiatalabb életkorra tolódik a jelentkezése. Fennállása esetén gondolnunk kell magas vérnyomásra, szív- és érrendszeri betegségre, vérzsír-anyagcserezavarra is, mert ezek a kórállapotok gyakran társulnak egymással.

A 2-es típusú diabétesz alattomos betegség, hiszen lassan, évek-évtizedek alatt fejlődik ki, és sokszor már csak akkor kerülnek a betegek orvoshoz, amikor már komoly problémát jelentő késői szövődmény, például súlyos érszűkület, szívizominfarktus, agyvérzés alakult ki náluk.

Mivel a szövődmények valóban súlyosak lehetnek, ezért mindenképpen javasolt a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel és a cukorbetegség megfelelő kezelése. A cukorbetegség korai felismerése és a tartósan jó anyagcserehelyzetre való törekvés jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulásának a veszélyét és javítja a cukorbetegek életminőségét. Kezelése életmódváltással (testmozgás, étrend, testsúlycsökkentés) mellett gyógyszeresen vagy akár inzulininjekcióval történhet. Amennyiben sikeres az életmódváltás és korai fázisban került sor a diagnózis megállapítására, akkor a 2-es típusú diabétesz visszafordítható lehet. Fontos azonban, hogy

még ez sem jelent teljes gyógyulást és nem teszi lehetővé a kontroll teljes elhagyását.

– Azoknak a gyermekeknek, akiknek ezzel a betegséggel kell együtt élnie, komoly életmódbeli változásokkal kell megbarátkoznia. Mi a legnehezebb ezeknek a családoknak, és milyen segítséget tudnak igénybe venni, ami megkönnyíti az életüket?

– A családoknak általában nagyon nehéz szembesülni azzal a ténnyel, hogy a gyermekük cukorbeteg lett, hiszen

ez egy egész életre szóló állapotot jelent, amelyet elmulasztani nem lehet, csak megtanulni vele együtt élni.

Szigorú napirend, diéta, vércukormérés, inzulininjekciók nehezítik a cukorbeteg gyermekek és szüleik életét. Szerencsére a kezelési lehetőségek és az önellenőrzés módszerei sokat fejlődtek az elmúlt évtizedben és ezáltal a gyermekek életminősége és életkilátásai jelentősen javultak. Napjainkban az inzulinadás történhet »penek«-kel, amelyek előre töltött inzulinos adagolótollak, vagy inzulinpumpa-kezeléssel. Az önellenőrzés során otthoni vércukormérő készülékek és tesztcsíkok, valamint folyamatosan hordható szöveti cukorszintmérő szenzorok állnak a páciensek rendelkezésére. Ennek használatával a cukorszint alakulása percről percre nyomon követhető és az anyagcserehelyzet hosszú távon javítható. Ezek a segédeszközök 18 éves kor alatt minden diabéteszes gyermek számára ingyenesen elérhetők. Természetesen a krónikus betegség folyamatos kezelése lelkileg még így is megterhelő lehet. A „betegséggel” való megküzdésben és együttélésben – az egészségügyi ellátás mellett – nagy segítséget nyújtanak a diabéteszes gyermekeket és a szüleiket segítő civil szervezetek és alapítványok, amelyek magas szintű szakmai felkészültséggel, hasznos és érdekes programokkal, táborokkal várják a diabéteszes gyermekeket és családokat.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna házi gyermekorvos, diabetológus (Forrás: Családháló.hu – Képszerkesztőség/Dimény András )

– Említett már pár tünetet, összefoglalná, milyen gyanús jel esetén forduljunk azonnal orvoshoz?

– Bár az 1-es típusú diabétesz az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, sok szülőnek a tipikus tünetek jelentkezése esetén eszébe sem jut cukorbetegségre gyanakodni.

Ha gyermek a szokásosnál jóval többet iszik és nagyon sokat jár vécére, mert megnő a vizeletmennyisége vagy a már szobatiszta kisgyerek újra bepisil, fáradékony lesz, és annak ellenére, hogy jól eszik, de fogyni kezd, akkor a szülők joggal gyanakodhatnak arra, hogy a gyermekük az 1-es típusú cukorbetegségben érintett.

Ám sok esetben a szülők a gyakori vizeletürítést felfázással, a sok ivást a nagy meleggel magyarázzák ahelyett, hogy haladéktalanul felkeresnék a gyermekorvost vagy az orvosi ügyeletet, ahol egyetlen ujjszúrással végzett vércukormérésből megállapítható vagy kizárható a diabétesz. Ez azért fontos, mert ha késik a diagnózis, akkor annak a gyermekre nézve súlyos következményei lehetnek, ugyanis

gyermekkorban nagyon könnyen kialakulhat diabéteszes ketoacidózis. Ilyenkor a súlyos inzulinhiány miatt a magas vércukorszint mellett a vér sav-bázis egyensúlya savas irányba tolódik el és az alapvető életfunkciók károsodhatnak.

Ennek a fennállását hasfájás, hányás, a lehelet jellegzetes „acetonszaga”, zavartság, akár kómás állapot is jelezheti. Sajnálatos módon Magyarországon a frissen felfedezett cukorbeteg gyerekeknek körülbelül a negyede súlyos állapotban van, mire kiderül a betegsége.

– Sok gyerek reagál rosszul a cukorra: ha édességet, cukros üdítőt fogyasztanak, képesek „bepörögni” tőle. Lehet ez is figyelmeztető jel, vagy ez egy normális jelenség, ne aggódjunk, amíg nem történik ilyen mindennap?

– Az ön által említett jelenség nem tartozik az 1-es típusú diabétesz tünetei közé, de nagyon fontos, hogy a gyerekek ne fogyasszanak rendszeresen nagy mennyiségű cukros ételeket, italokat. Ha a gyermek viselkedése jelentősen megváltozik az édességek fogyasztása után, akkor mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni és egyéb betegségek irányába is kivizsgálni őt.

– Létezik olyan, hogy valaki kinövi a cukorbetegséget? Vagy akit ezzel diagnosztizálnak, az egész életében küzdeni fog a cukoranyagcseréjével?

– Az 1-es típusú diabétesz élethosszig tartó inzulinkezelést és speciális étrendi kezelést igényel annak érdekében, hogy a gyermek – majd a felnőtt – vércukorszintje tartósan a normál tartományban maradjon. Egy hirtelen vércukoresés akár életveszélyes állapothoz, míg a tartósan magas vagy ingadozó cukorszint késői szövődmények kialakulásához vezethet. Ennek megelőzésében a gyakori vércukorméréseknek és a szoros kontrollnak van jelentősége – mind az étrendi kezelés, mind az inzulinadás terén.

– Napjainkban egyre többször hallunk inzulinrezisztenciáról, csökkent glükóztoleranciáról és egyéb, a cukorbetegség előszobájaként emlegetett kórképekről. Ezek is érinthetik a gyerekeket?

– Elsősorban az étkezési szokások megváltozásának, a cukros, szénhidrátdús ételek túlzott fogyasztásának, valamint az aktív testmozgás hiányának a következménye, hogy egyre több az elhízott gyerek. Gyermekkorban az inzulinrezisztencia és a csökkent glukóztolerancia a túlsúlyos kamaszok körében jelenik meg a leggyakrabban. És amíg korábban a gyermekkorban szinte kizárólag csak az 1-es típusú diabétesz fordult elő, az utóbbi másfél évtizedben az elhízott kamaszok körében egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia és a csökkent glukóztolerancia, sőt már akár a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése is.

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre