Az oroszok megfenyegették Szófiát

Az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy orosz diplomaták bulgáriai kiutasítása miatt Moszkva „indokolatlanul” megfenyegette Szófiát, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Bulgáriával - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szóvivője útján pénteken.

Az Európai Unió külügyi szolgálata arra reagált, hogy Oroszország a diplomáciai kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba, válaszul arra a döntésre, hogy Szófia „a nemzetközi joggal teljes összhangban” úgy döntött: kiutasít 70 olyan orosz nagykövetségi alkalmazottat, aki megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja Bulgáriát és szolidaritást vállal vele, valamint szorosan figyelemmel kíséri az ügyet – jelentette ki a külügyi szolgálat szóvivője. Oroszország ilyen aránytalan lépése csak arra szolgálna, hogy még inkább elszigetelje magát nemzetközi szinten – tette hozzá a külügyi szolgálat.

A szófiai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. A bolgár külügyi tárca indoklása szerint a kölcsönösség elve alapján Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával.

A kiutasítás további okai között említették az orosz tisztségviselők tevékenységét, melyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.

(MTI)

A címlapképen Oroszországot támogató és Bulgária NATO-tagságát ellenző emberek tüntetnek a parlament előtt Szófiában 2022. április 6-án. Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Iratkozzon fel hírlevelünkre