A kismama születendő gyermekét is védi az oltásokkal

A nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel, a terhesvitaminok szedése vagy a védőnői tanácsadás mára már természetes része a tudatos, felkészült babavárásnak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a védőoltásoknak is óriási szerepe van abban, hogy a kismama, a fejlődő magzat és újszülött elkerülhesse a veszélyes fertőzéseket. Pedig a várandós nők immunizációja nemcsak az anya betegségekkel szembeni védelmét biztosítja, de egyúttal az újszülött számára is védelmet nyújt élete első hónapjaiban. A várandósság alatti védőoltási szaktanácsadásról kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófiát, csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

A védőoltással szerzett védettség a magzatnak és az anyának is előnyt jelent

Az anya várandósság alatti immunizációja fontos prevenciós lépés mind az anya, mind a magzat számára.

Az anyai ellenanyagok a méhlepényen át a fejlődő magzat vérkeringésébe kerülnek, aki így védettséget szerez az akár súlyos fejlődési rendellenességeket és méhen belüli megbetegedéseket okozó fertőzések ellen, de a védőoltás újszülöttkorban a még fejletlen immunrendszerű csecsemőt is megóvja a potenciálisan súlyos betegségektől

– hangsúlyozza Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Védőoltás szaktanácsadás várandósoknak

Már a várandósságot megelőzően érdemes tisztázni, hogy a kismama átesett-e rubeolán, bárányhimlőn, vagy fertőző májgyulladáson, illetve, ha nem, akkor gyermekkor védőoltásai megfelelő védettséget nyújtanak-e számára, és szükséges-e az oltás megismétlése. A védőoltási szaktanácsadás keretein belül a védőoltási tanácsadó felméri a kismama védőoltással megelőzhető – a magzat fejlődésére kockázatos – fertőzésekre való fogékonyságát, és védőoltási tervet készít ezek elkerülésére – ismerteti a professzor asszony.  Emellett olyan életmódbeli takácsokkal is ellátja a várandós nőt, amelyekkel nagy eséllyel kivédhet bizonyos fertőzéseket (pl. toxoplasma, listeria, HIV). A tanácsadáson egyúttal a születendő csecsemő egészségi kockázatának felmérésére is lehetőség nyílik.

Amennyiben a kismama külföldre utazik, a védőoltási tanácsadó abban is segítségére lesz, hogy miként csökkentheti a fertőző megbetegedések kialakulásának kockázatát (a tanácsadásra ez esetben érdemes 4-5 héttel a tervezett utazás előtt sort keríteni).

A terhesség alatti védőoltások segíthetnek megelőzni potenciálisan súlyos betegségeket

Szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) elsősorban az újszülötteket, és a csak részben oltott csecsemőket veszélyeztetheti. A várandós nők szamárköhögés elleni védőoltása fiatal csecsemőkorban (korai) védelmet nyújt a babának a szamárköhögés ellen.

Influenza

A szezonális influenza is kiemelt kockázatot jelent a leendő magzatra és az anyára nézve. Az influenza elleni védőoltással elkerülhetőek a szövődmények.

Covid -19

Mivel a várandósok nagyobb valószínűséggel betegednek meg a koronavírustól, a COVID-19 elleni védőoltás beadása a terhesség alatt megvédheti a kismamát és gyermekét a fertőzés okozta súlyos megbetegedéstől.

RSV

A születendő gyermeket a terhesség idején felvett védőoltással is megvédhetjük az RSV okozta súlyos megbetegedéstől.

Hepatitis A

Azoknak a várandós hölgyeknek, akiknek a kórtörténetében krónikus májbetegség szerepel, az orvosok javasolhatják a Hepatitis A elleni védőoltást.

Hepatitis B

Mivel a vírust hordozó anya szüléskor megfertőzheti a kisbabáját, vérvizsgálattal kell ellenőrizni, hogy a kismama védett-e Hepatitis B ellen. Amennyiben a várandós nő hepatitis B vírushordozó, (nem védett), a kisbaba születés után azonnal megkapja a Hepatitis B elleni védőoltást.

Toxoplasma gondii

A várandósság alatti toxoplasma fertőzés súlyos magzati károsodást okozhat, a korai fertőzés pedig halvaszületéshez vagy vetéléshez vezet. Vérvizsgálat segíthet eldönteni, hogy a kismama fogékony-e a toxoplasma-fertőzésre, vagy már korábban átesett rajta tünetmentesen.

Útravalóul

A védőoltási szaktanácsadás elengedhetetlen része a tudatos babavárásnak. A várandósság alatt adott védőoltások segíthetnek megvédeni a kismamát és a magzatot a súlyos fertőzésektől, a méhlepényen át a magzat vérkeringésébe kerülő ellenanyagok pedig újszülött korban is védelmet nyújtanak a még fejletlen immunrendszerű csecsemőnek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy

a fertőző betegségek elleni védőoltásokat érdemes a tervezett terhesség előtt beadatniuk, mert a várandósság időszakában bizonyos oltások nem ajánlottak

– hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Forrás: Infektológiai Központ 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre