Újra kell indítani az izraeli-palesztin békefolyamatot – Mahmúd Abbász palesztin elnök a pápánál

Mahmúd Abbász palesztin elnököt Ferenc pápa mellett Paul Gallegher érsek, az Apostoli Szentszék államközi kapcsolatainak titkára is fogadta december 3-án.

 

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszéléseken kiemelték a Szentszék és Palesztina közötti jó kapcsolatokat, valamint a keresztények pozitív szerepét és a katolikus egyház tevékenységét a palesztin társadalomban, amelyet a 2015-ben aláírt Átfogó egyezmény* szabályoz. 

Foglalkoztak a találkozón a palesztin lakosság körében folyó kiengesztelődés útjával, illetve az erőfeszítésekkel annak érdekében, hogy újrakezdjék a békefolyamatot az izraeliek és a palesztinok között, valamint, hogy elérjék a két állam megoldását. A felek annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy a nemzetközi közösség újítsa meg elkötelezettségét a két nép törekvéseinek megvalósulása érdekében. Különleges figyelmet szenteltek Jeruzsálem státuszának. Aláhúzták, hogy

el kell ismerni és meg kell őrizni a Szent Város egyetemes identitását és értékét mind a három ábrahámita vallás számára.

Fontos a béke és a párbeszéd folyamatának elősegítése

A megbeszéléseken továbbá szó esett más konfliktusokról is, amelyek a Közel-Keletet sújtják. Sürgősen elő kell segíteni a béke és a párbeszéd folyamatait a vallási közösségek hozzájárulásával, hogy leküzdjék a szélsőségesség és a fundamentalizmus minden formáját – tájékoztat a palesztin elnök vatikáni látogatásáról kiadott szentszéki közlemény.

*Az Apostoli Szentszék nemzetközi jogi státuszát, annak nemzetközi kapcsolatait, valamint Izraellel és a Palesztin Hatósággal való viszonyát keretbe foglaló dokumentum a Szentföld vonatkozásában.

Forrás és kép: Vatikáni Rádió

Iratkozzon fel hírlevelünkre