Idén lesz kétszáz éves a legnagyobb karácsonyi villámprojekt: a Csendes éj

A világ legismertebb karácsonyi dalát 1818 szentestéjének napján komponálták és még aznap be is mutatták az osztrák Oberndorfban, valószínűleg az éjféli misét követően.

Josef Mohr segédlelkész két évvel korábban írta meg a szöveget, amelyet 1818. december 24-én átnyújtott a szomszédos Arnsdorf tanítójának, Franz Xaver Grubernek. Arra kérte, hogy szerezzen dallamot két szóló hangra, kórusra és gitárkíséretre. Utóbbit azért, mert a templomban elromlott az orgona. Ezzel szerette volna hívei számára szebbé tenni a szentestét. Gruber még aznap végzett a feladattal, így a karácsonyi misébe illesztették a premiert.

Az oberndorfi Szent Miklós-templomban a tenor szólamot a gitárkíséretet is biztosító Mohr, a basszust Gruber énekelte a gyülekezetnek, akik többségükben a Salzach folyó hajósai és családtagjai voltak. A kórus pedig velük ismételte a versszakok utolsó két sorát.

A dal már a következő években elterjedt. A hagyomány szerint igazán ismertté egy Mauracher nevű tiroli orgonaépítő mester tette, aki 1833-ban Lipcsében dolgozott, és a helyi templomban karácsonykor előadta a művet. Mások szerint viszont egy környékbeliekből álló énekegyüttes vette fel műsorába és adta elő Európa-szerte a Tirolban már nagy népszerűségnek örvendő dalt.

A szerzemény Lipcsében is hallható volt, ahol August Robert Friese szász kiadó is felfigyelt rá, így hamarosan megjelentette a zenét a tiroli énekesek egyik dalaként. A Csendes éj így népdallá vált, íróját és zeneszerzőjét nem tartották számon.

Futótűzként terjedt el előbb német nyelvterületen, majd világszerte, szövegét pedig 300 nyelvre fordították le, angolra John Freeman Young ültette át Silent Night címmel. Ma már kétmilliárd ember énekli karácsonykor. A Csendes éjt sok olyan énekes előadta, aki karácsonyi albumot készített, a The Dickies nevű punkbandától Bing Crosbyig és Elvis Presleyig, a kelta Enyától Mariah Carey-ig és Christina Aguileráig, és olyan népszerű filmek betétdala volt, mint az Igazából szerelem, vagy a Reszkessetek betörők!

Az ősbemutatónak helyet adó egykori templomot a 19. század végén elbontották, mert az épületet súlyosan megrongálták az árvizek. Helyén ma a Csendes éj-kápolna áll, mellette az azonos nevű, a dalszerzők emlékének szentelt múzeum. Oberndorfban karácsony előtt minden évben megnyílik a különleges Csendes éj postahivatal, ahol azonos nevű postai bélyegzővel és bélyeggel látják el a leveleket és képeslapokat.

(MTI/APA)

Iratkozzon fel hírlevelünkre