Demkó Attila: mit adott nekünk 100 év alatt Románia?

A nagy csinnadrattával ünnepelt egyesülés valójában nagyon kevés eredményt és szerény teljesítményt takar.

Száz év Románia mérlege Erdély egykori három nagy nemzete közül a románok számára sem éppen kiemelkedő, a magyaroknak viszont katasztrofális, a szászoknak pedig maga a megsemmisülés – írja a mandiner.hu-n megjelent értekezésében Demkó Attila, aki a legkülönbözőbb területek összehasonlításával mutatta be, mit adott polgárainak az elmúlt egyszáz év során a román és mit  magyar állam. 

A Romániához csatolt területek demográfiája a nem-román erdélyi népek és kultúrák pusztulását mutatja – állítja a szerző. A magyarok aránya 100 év alatt 31%-ról 2011-re 18%-ra, 2018-ra pedig inkább 17% környékére csökkent. Mindez azonban messze nem annyira sokkoló, mint a németek/szászok fogyása. Az egykor 10%-os népesség 2011-ben 0,4% volt. Szász gyerek gyakorlatilag nem születik már, a maradék népesség nagy része nyugdíjas korú.

Demkó leszögezi; “a románok 1918 előtt másodrendű polgárok voltak ugyan Magyarországon, de sokkal magasabb színvonalon éltek anyaországuk lakóinál. A magyarok 1918 óta másodrendű polgárok Erdélyben, és jóval alacsonyabb színvonalon éltek/élnek a maradék magyarországinál.” Hozzátette: “a magyarok ráadásul kaptak etnikai tisztogatást, sőt mészárlásokat, és ma is van megalázás, van gombaként növő ortodox templomrengeteg, van másodrendű polgári lét a román nemzetállamban.” 

Demkó Attila teljes elemzése itt olvasható

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre