Vona szerint a szavazók jobban tennék, ha gondolkodnának

Megdöbbentő interjút adott a Jobbik volt elnöke.

Vona Gábor és felesége, Vona-Szabó Kriszta az elmúlt hónapokban is keményen dolgozott a magyar társadalom jobbá tételén. Vona Gábor kitartóan videóbloggerkedik és workshopot tart, hogy átadhassa az elmúlt 20 “sikeres és tanulságos” éveinek tapasztalatait, Vona-Szabó Kriszta pedig tollat ragadott, és papírra vetette, hogyan is látta mindezt kívülállóként.

A könyv megjelenésének apropóján Vona-Szabó Kriszta interjút adott a Jobbik pártlapjának, amelyben több figyelemre méltó mondatot is elejtett. Arról például, hogyan zajlott Vonáéknál a családi kupaktanács, elmondja: “Persze volt olyan, mikor kifejeztem, hogy vagy lágyabban vagy keményebben kellett volna bizonyos emberekkel bizonyos szituációkban eljárni. Ezeket Gábor hol megfogadta, hol nem, de inkább nem.”

Ami viszont érdekesebb ennél, az az, hogyan magyarázzák a bizonyítványt Vonáék. A választás előtt ugyanis azt prognosztizálták, hogy a kormánypárt bukni fog, a Jobbik pedig – Vona Gábor vezetésével – átveszi a kormányrudat. Bár a Jobbik több szavazatot kapott, mint a legutóbbi, 2014-es országgyűlési választáson, a felfokozott elvárásoknak hála ez kudarcot jelentett mind a jobbikos szavazók, mind pedig a pártelnök számára. Vona a választás után be is jelentette a lemondását, és azóta a párt tanácsadójaként tengeti mindennapjait.

Vona-Szabó Kriszta az említett interjúban a választási kudarc kapcsán azt a következtetést vonta le, hogy a szavazók a hibásak, nem pedig az a párt, amely nem tudott elfogadható alternatívát kínálni a szavazóknak. Szerinte a választási kampány során kiderült, hogy a “a jóra mindig kevesebb a fogékonyság”. “Sajnos igaz a mondás, hogy a társadalom termeli ki a maga politikusait. Gábor sok szempontból túl jó volt ehhez az egészhez”- fogalmazott. Ez nem jelent mást, mint hogy szerinte Vona Gábor túl jó ehhez a társadalomhoz.

Gondolhatnánk persze, hogy Vona-Szabó Kriszta elfogult a férjével szemben, és csak ezért fogalmaz ennyire sarkosan. A helyzet azonban az, hogy Vona Gábornak is pontosan ugyanez a véleménye.

Ezt onnan tudni, hogy Vona Gábor megfordult nemrég Pörzse Sándor műsorában, a Pörzsölőben, ahol a két szereplő mély beszélgetést folytatott az április óta eltelt időszakról. Pörzse a beszélgetés során kitért arra, hogy a Jobbik által meg nem szavazott Alaptörvény-módosítás volt az a pont, ahol szerinte elpártoltak a Jobbiktól a szavazók. Az ő baráti körében legalábbis ez történt. Vona erre reagálva elmagyarázta neki, hogy a valóságban hogyan zajlott ez a folyamat, és hozzátette: “A gondolkodás azért nem árt. Tehát a szűk baráti körödnek a legnagyobb tisztelettel üzenem, hogy fontos a gondolkodás, azért azt ne felejtsük el, az egy alapvető emberi erény.”

Ha jól értjük tehát, akkor Vona Gábor is felszállt arra a vonatra, ahol eddig csak balliberális szereplők utaztak, és akik azt az álláspontot képviselik, hogy a magyar ember ostoba, amiért Orbán Viktort és kormányát támogatja. Ezt a narratívát ráadásul előszeretettel kapcsolják össze azzal, hogy jellemzően a könnyen manipulálható, propagandára fogékony, tanulatlan vidékiek azok, akik a Fideszt támogatják. Emlékezzünk csak Földes András, az Index munkatársának április cikkére, amelynek egyenesen azt a címet adták:  “Hogy lehetett ennyire hülye egész Magyarország?”. 

Létezik persze egy olyan magyarázat is, miszerint a magyar emberek pontosan értették, hogy mit akar üzenni nekik Vona Gábor és pártja, csak nem kértek belőle. Elképzelhető, hogy átérezték, milyen súlya van az országgyűlési választásnak, és jól végiggondolt, megfontolt döntést hoztak. Üzenjük tehát Vona Gábornak, hogy fontos a gondolkodás. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre