Fényesen világít a Hold a kolozsvári piarista templomban

Valóságot meghazudtoló részletgazdagsággal elkészített Hold-makett díszíti múlt szombat óta a kolozsvári piarista templom mennyezetét, mely a Museum of the Moon nevet kapta alkotójától, Luke Jerram-tól. A műalkotás a NASA fotói alapján készült, a precíz megvilágítás hűen tükrözi az égitest világos és sötét oldalát egyaránt.

A Lights ON Romania kezdeményezés keretein belül Kolozsváron jelenleg 13 műalkotást lehet megtekinteni, melyet összesen hét művész készített el. E kezdeményezés egyben verseny is, mely célja, hogy ízléses, ám mégis modern megoldásokat találjanak az ünnepi időszakban a városok kivilágítására. Az alkotások között találunk fényes „hiányzol” feliratot az Erzsébet-hídon, Vörös napot fák között megbújva, azonban egyik sem váltott ki olyan heves reakciót, mint a piarista templomban elhelyezett Hold-makett.

Ennek tényleg itt a helye?

Jogosan merül fel többekben a kérdés, miszerint egy égitestnek van-e helye egy templomban, vagyis egy szakrális területen. A piarista templom építészeti és díszítési stílusát tekintve barokk, melyhez igencsak kontrasztosan illeszkedik a beemelt installáció. A templomba lépve szinte sokként érheti az oda látogatókat a Hold látványa, ugyanakkor művészeti szempontból pont ez a kontraszt kelthet mélyebb benyomást a műalkotást megtekintőkben.

Takó István egyetemi lelkész véleménye szerint a makett csak kihasználja a templomot a szenzációra, valamint magát a Hold elhelyezését sem gondolták végig a város legmeghittebb hangulatú templomában. A lelkész szerint nem ez a legmegfelelőbb eszköz arra, hogy embereket vonzzanak be a templomba; az advent mint a spirituális elmerülést szolgáló időszak pedig még inkább ellentétessé teszi a hely szellemiségét a világi műalkotással.

„Őket az égen alkotta kezed, fényesnek, drága szépnek!”

Ugyan a Hold-makett joggal illethető a világi jelzővel, az Assisi Szent Ferenc Naphimnuszából vett fenti idézet egy teljesen más szemszögből láttatja a Hold mivoltát. Ezt a megközelítést erősíti Kémenes Lóránt-Zoltán, főesperes gondolata, mely szerint a Hold csak erősíti azt az egyház felhívását, miszerint felfele kell tekintenünk.

Nehéz véleményt alkotni a makett elhelyezéséről, mert bár az biztos, hogy maga a Hold mint műalkotás egészen páratlan a maga nemében, a szakrális térbe való beemelés megosztotta a templom híveit is. A legnagyobb problémát a bevonzott látogatók viselkedése okozza, a gyakori fényképezőgépek kattanása és a vakuk felvillanása mellett nehezebb az imádkozás közbeni átszellemülés. Pozitívum, hogy a misék alatt önkéntesekkel szűrik a látogatókat, tehát ilyenkor csak az mehet be, aki a szentmisére érkezik.

Kicsit olyan ez a makett, mint a Louvre múzeum antik épületéhez épített hírhedt üvegpiramisok, ugyanakkor míg az utóbbi végleges, a Hold csak rövid ideig díszíti majd a templomot. Abban azonban mindenki egyetért: e műalkotás rendkívül különleges a maga módján.

A Museum of the Moon műalkotás december 14-ig, reggel tíztől este tízig tekinthető meg az egyetem mellett található piarista templomban. A látogatható időszak alól kivételt képeznek a szentmisék. A többi műalkotás a volt Biasini szálló épületétől egészen a Sétatérig terjedő területen tekinthetjük meg, érintve az Egyetem utcát, a Főteret és a Mátyás szülőháza előtti kis terecskét. A főtéri karácsonyi vásárból minden este 18 órakor csoportos séta indul az installációk megtekintésére egészen december 31-ig.

Forrás: Főtér.ro – Fotó: Szabó Tünde/Főtér

Iratkozzon fel hírlevelünkre