Császár Péter: merjünk felszólalni a keresztény forrás megőrzéséért!

„Krisztus nélkül beszélni a valóságról merő absztrakció”, ezáltal pedig "csak az istenismeret helyreállításával lehet tenni az emberek életéért" - írja Császár Péter keresztény politológus, aki úgy látja: fontos a keresztény kultúra védelme, de ehhez a kereszténység mélyebb ismeretére van szükségünk.

Napjainkban a keresztény kultúra alapelveinek meghaladottságát hirdetve, vagy azt cáfolva, egyre komolyabb kereszttűzbe kerül a kereszténységnek a kultúrára fejtett hatása, s annak megítélése – vélekedik a Metszeten megjelent értekezésében Császár Péter. A fiatal politológus úgy látja, “a különböző álláspontot képviselő személyek, közösségek, szervezetek is szabadon válogatnak a kereszténység alkotóelemeiből, mintha valamilyen a’la carte étlapot vettek volna a kezükbe egy ideális konstrukció megalkotásához”. Értékelése szerint a legtöbb diskurzus nem a kereszténység evangéliumi, társadalmi, család- és közösségépítő szolgálatával foglalkozik, hanem arra tesz kísérletet, hogy beillessze azt a modern kor ideológiai választékába. 

Császár éppen ezért arra figyelmeztet: “a kereszténység nem egy eszmerendszer vagy egy étlap, aminek az elemeiből/kínálatából válogatni lehet; éppen ellenkezőleg, a kulturális gyümölcsei az evangéliumi magból fakadnak”. Ha meg akarjuk óvni a kereszténységet és a keresztény kultúrát, nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk annak mélyebb megismerésére – teszi hozzá, hatásos hasonlatot választva; “bölcs dolog védeni a csermelyt a kiszáradástól, azonban mit érünk el vele, ha épp mellette szomjazunk?”. Állásfoglalása szerint “mernünk kell felszólalni és tenni ennek a forrásnak a megőrzéséért, de ha nem ízleljük meg a vizet, akkor csupán emberi erőfeszítés marad minden tettünk.”

A szerző Dietrich Bonhoeffer német evangélikus teológus munkásságára építve leszögezi, hogy „Krisztus nélkül beszélni a valóságról merő absztrakció”, ezáltal pedig “csak az istenismeret helyreállításával lehet tenni az emberek életéért”.  Krisztus-követő kultúrára és értékekre van szükség – teszi le a voksát Császár Péter, ennek elemeiként pedig a szabadság tiszteletét, az Istentől eredeztethető emberi méltóság megbecsülését és védelmét, az emberek egyenjogúságát, a hagyományos családmodell védelmét, illetve a közösségi gondolkodást és életformát azonosítja. 

Császár szerint “az egészséges társadalom létéhez szükséges keresztény kultúra is az istenismeret gyümölcse, nem szabad hagyni, hogy semmivé váljon a világ kavalkádjában. Mindezt csak akkor érhetjük el, ha nem választjuk el a keresztény egyházak gyökerét tápláló forrástól. Az állam tehet – sőt hálaadásra ad okot, ha tesz – a keresztény kulturális értékek és életvitel megőrzéséért, de a forrás tisztaságának a megóvása és a társadalomnak e forrásból való táplálása az egyházak és az egyházi közösségek feladata.” 

A teljes írás ide kattintva olvasható. 

A kép forrása a Pixabay. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre