Mesekonferenciát rendeznek a Hagyományok Házában

Az élőszavas népmesemondás népszerűsítésére konferenciát rendeznek december elsején a Hagyományok Házában.

Amíg a világ mindenfelé háborog, addig szerencsénkre ebből nagyon keveset érzünk itt a Kárpát-medencében. Sőt, mindeközben az élőszavas népmesemondás népszerűsítésére konferenciát rendeznek december elsején a Hagyományok Házában.

Úgy tűnik, Magyarország a békeszigete.

Az élőszavas mesemondás azt jelenti, hogy a mesemondó nem prózaszerűen memorizálja a mese szövegét, hanem miközben a történet pereg a fejében, azt korábbi tapasztalatai alapján ki tudja színezni, “fel tudja díszíteni”. Fontos jellemzője még, hogy a mesemondó folyamatos interakcióban van a közösséggel, ami folyamatos improvizációra ad alkalmat, mondta el Szabad Boglárka, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, néprajzkutató.

Szabad Boglárka hozzátette, hogy tevékenységük során a mesék gyűjtésétől, a rendezvényszervezéséig minden olyan programot összefognak, amely az élőszavas mesemondással függ össze. A konferenciára olyan népmesemondó verseny szervezőket hívtak meg, akiknek már több évtizedes tapasztalata van abban, hogyan lehet jól megszervezni egy ilyen versenyt, hogyan lehet az élőszavasság felé terelni a megmérettetést.

A Hagyományok Háza konferenciájára a határon túli vendégek mesemondással is készülnek, a napot pedig mesecsata zárja.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre