Teljes harckészültségben az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereget hétfőn reggel teljes harckészültségbe helyezték, válaszul az „orosz agresszióra” az Azovi-tengeren.

Az események előzményeiről itt olvashat!

Hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel tartott ülésén Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított – derült ki az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósításából.

Porosenko közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent „hadüzenetet”.

„Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be” – szögezte le.

A határ lezárásától tartanak a kárpátaljai magyarok

A vasárnap.hu a kialakult helyzettel kapcsolatban megkérdezte Dobsa Istvánt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ifjúsági Szövetségének elnökét. Kérdésünkre elmondta: amennyiben a parlament megszavazza a hadiállapot bevezetését, úgy egy katonai vezetés fogja az ország irányítását átvenni. Ebben az esetben bármiféle politikai program, rendezvény megtartása tilosnak minősül. Az országban élő magyar közösséggel kapcsolatban elmondta: jelenleg az egyik legnagyobb félelmük, hogy szabad mozgásukban esetleg korlátozni készülnek őket.

Moszkva szerint ukrán belpolitikai játszma tanúi vagyunk

Kijev készítette elő és szervezte meg a provokációt a Kercsi-szorosban – állította vasárnap esti közleményében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB), amely szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért.

Moszkva hivatalos és nem hivatalos magyarázata az incidenssel kapcsolatban egyértelműen azt sugalmazza, hogy ukrán belpolitikai játszma zajlik az Azovi-tengeren, amelynek tétje a jelenlegi elnök mandátumának meghosszabbítása.

Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a „provokációt” Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

Teljes harckészültség

Az ukrán hadsereget hétfőn reggel teljes harckészültségbe helyezték, válaszul az „orosz agresszióra” az Azovi-tengeren – jelentették ukrán hírportálok, idézve az ukrán vezérkar közleményét. A vezérkar úgy fogalmaz, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntést hozott a „hadiállapot jogi helyzetének” bevezetéséről, és ennek alapján a hadsereg főparancsnoka utasítást adott a hadsereg teljes harckészültségbe helyezéséről.

A védelmi minisztérium közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) is készültségbe helyezték. Andrij Parubij ukrán házelnök bejelentette, hogy az „orosz agresszió” miatt hétfőn 16 órára (közép-európai idő: 15 óra) összehívja a parlament rendkívüli ülését.

Az ukrán haditengerészet teljes állományát már korábban riadókészültségbe helyezték, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.

Szőnyeg szélén az ukrán ügyvivő

Bekérette az orosz diplomáciai tárca Ukrajna moszkvai ideiglenes ügyvivőjét a Kercsi-szoros térségében tanúsított „agresszív és provokatív ukrán lépések” miatt – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn a Rosszija 24 hírtelevíziónak. Zaharova sürgette, hogy Kijev „a súlyos következmények elkerülése érdekében” haladéktalanul hozzon intézkedéseket az ukrán fővárosban működő orosz nagykövetség biztonságának szavatolása érdekékében.

Arra szólította fel az ukrán kormányra befolyással bíró nyugati országokat, hogy tartsák vissza Kijevet a „provokációktól”. A szóvivő ezt arra reagálva jelentette ki, hogy a kercsi incidens miatt ukrán nacionalisták vasárnap este füstbombákkal dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget és felgyújtottak egy diplomata rendszámú gépkocsit. Jelentések érkeztek más ukrajnai orosz külképviseletek körüli zavargásokról is.

Az ENSZ BT sürgősséggel összeül

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit. Az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva hétfőre virradóra jelentette, hogy a testület ülését mind orosz, mind ukrán kérésre hívták össze délutánra.

Vasárnap történt az első incidens

Az incidens azzal kezdődött, hogy vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak.

Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették. Ez első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan.

Ezt követően mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán fél provokálta ki az egészet.

(vasárnap.hu/MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre