A határ lezárásától tartanak a kárpátaljai magyarok

Az Azovi-tengeri orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben ma dönthet az ukrán parlament a hadiállapot bevezetéséről. Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szövetségének elnöke a vasárnap.hu-nak a várható, kárpátaljai magyarokat érintő változásokról beszélt.

A mai napon kijevi idő szerint 16 órától (magyar idő szerint 15 órától) ülésezik az ukrán parlament és hoz döntést a hadiállapot kihirdetéséről, ezen felül információnk szerint a gyülekezési jogról szóló törvény nagyfokú korlátozására is lehet majd számítani.

Habár a kormányzati kommunikáció külön kiemelte, hogy általános mozgósításra és határzárra nem kell számítani, a határátkelők forgalmának korlátozása, sőt adott esetben teljes lezárása sem kizárt ebben a pillanatban – tudta meg a vasárnap.hu

Az ukrán helyzetről megkérdeztük Dobsa Istvánt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ifjúsági Szövetségének elnökét. Kérdésünkre elmondta: amennyiben a parlament megszavazza a hadiállapot bevezetését, úgy egy katonai vezetés fogja az ország irányítását átvenni. Ebben az esetben bármiféle politikai program, rendezvény megtartása tilosnak minősül.

Az országban élő magyar közösséggel kapcsolatban elmondta: jelenleg az egyik legnagyobb félelmük, hogy szabad mozgásukban esetleg korlátozni készülnek őket. Az ott élő magyarok közül sokan tartják a kapcsolatot az anyaországi barátokkal, családtagokkal, így igencsak aggályos lenne, ha erre nem lenne lehetőségük a közeljövőben.

Az incidensről bővebben itt olvashat!

(Fotó: MTI/AP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre