Weber az Európai Néppártban szeretné látni Orbán Viktort és a Fideszt is

Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére a Kurier című osztrák napilapnak adott csütörtöki interjújában megvédte Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz európai néppárti tagságát.

 „Nem akarok további szakadást Európában” – hangsúlyozta Weber a Kuriernak arra a kérdésére, hogy miért van Orbán még mindig az EPP-ben. „Csak egy utalás: a Brexit azt követően kezdődött, hogy David Cameron akkori brit miniszterelnök úgy döntött, kilép az Európai Néppártból” – mutatott rá.

A frakcióvezető leszögezte, hogy az Európai Néppárt nem fogadja el az elszakadást az európai alapjogoktól, és rámutatott: az uniós alapszerződés hetes cikke szerint eljárás indult Magyarország ellen. Az EPP csúcsjelöltje hangsúlyozta: jó lenne, ha a szociáldemokraták is hasonlóan gondolkodnának. Weber felhívta a figyelmet, hogy a szociáldemokrata vezetésű Szlovákiában és Máltán olyan újságírókat gyilkoltak meg, akik az állam és a maffia kapcsolatát kutatták.

Az ENSZ migrációs csomagjáról beszélve – amelyet például Ausztria, Lengyelország és Magyarország sem támogat – Weber kijelentette, hogy az egyes országoknak kell eldönteniük, támogatják-e a megállapodást.

 „Azonban szeretném, ha a jövőben lehetőleg minél gyakrabban találnánk közös európai álláspontot a hasonló kérdésekben ”– tette hozzá.

Nagy-Britannia európai uniós kilépéséről beszélve Weber megjegyezte: mindkét fél veszít a britek döntésével. Az EPP-frakcióvezető jelezte: számára az a legfontosabb, hogy a britek kifizessék a számlát távozáskor, hogy ne jöjjön létre határ az Ír-szigeten, és mindkét oldal tartsa tiszteletben a szerzett állampolgári jogokat. A néppárt csúcsjelöltje a Kurier kérdésére ugyanakkor elmondta: örülne neki, ha a britek visszafordulnának.

(MTI)