“Még jobb adni”: a mennyiségi helyett a minőségi adakozást népszerűsítik

A Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat Még jobb adni címmel a tudatos adományozást népszerűsítő, szemléletformáló kampányt indít. 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a programról tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a minőségi adományozás a rászoruló ember megbecsülését is jelenti. Az igényes adományok, például a minőségi ruhák pedig hosszabb távon is segítik a megajándékozottakat.

Ugyancsak fontos lehet, hogy a különböző ételérzékenységeket figyelembe vevő élelmiszercsomagok is készüljenek – tette hozzá.

A püspök kitért arra: az adományozás hozzátartozik az ember életéhez, a diakóniai szolgálat pedig az egyházak önként vállalt kötelessége. Az adományokra nagy szükség van, a szeretetszolgálat azonban az adományok mennyiségének növelése helyett most a minőségi adományozást szeretné népszerűsíteni.  

Fekete Károly megjegyezte: a református szeretetszolgálat nemcsak időszakos kampányokkal, hanem folyamatosan sokat tesz a nélkülözőkért, a szenvedélybetegekért és a fogyatékkal élőkért határon innen és túl, és ez az állandóság fontos értéke munkájuknak.

Priksz Gábor, a Még jobb adni projekt vezetője ismertette: a Széchenyi 2020 program keretében 50 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló hároméves program során a televízióban és a közösségi médiában megjelenő rövidfilmekkel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a minőségi adományozás fontosságára. 

A projekt részeként kiépítenek egy online rendszert is, amelyben követni lehet a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket – mondta.

A rendszerbe elsősorban egyházközségek, civil szervezetek és cégek regisztrálhatnak majd, és megtehetik felajánlásaikat. Más közösségek pedig jelezhetik, hogy tagjaiknak mire van szüksége.

Ugyanitt áttekinthető lesz az is, hogy milyen adományok vannak a szeretetszolgálat raktárában.

A Még jobb adni program részeként önálló életvezetésre tanító képzést is indítanak a támogatottaknak. Elsőként négy településen: Kisszekeresen, Jándon, Szatmárcsekén, Dencsházán indítják el a programot, majd az itt szerzett tapasztalatok alapján országossá bővítik a képzést – mondta Priksz Gábor.

Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója ismertette: az MRSZ idén is meghirdeti hagyományos adventi gyűjtési programjait is.

 A szeretetdoboz-akcióban 150 ezer kilogrammnyi tartós élelmiszerrel, valamint tisztítószerekkel megtöltött dobozokkal szeretnének rászoruló családokat támogatni. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi-pakkokkal idén 12 ezer olyan nehéz sorsú gyermeket ajándékoz meg, akik talán ezt az egyetlen dobozt találják majd a karácsonyfa alatt – mondta. 

A szeretetszolgálat emellett idén is elindítja a tűzifa programot, a programra elkülönített ötmillió forintból 125 rászoruló család téli tüzelőjét biztosítják. 

A Nyilas Misi-ösztöndíjprogram keretében idén 65 művészetekben vagy sportban tehetséges, általános iskolás korú fiatalt száz-százezer forinttal támogat, hogy hozzásegítse őket tehetségük kibontakoztatásához.

A négy adventi program keretösszege 100 millió forint – tette hozzá Juhász Márton.

(MTI)