Kovács Zoltán: „Mi köze a tanszabadsághoz a CEU-nak?”

Mi köze a tanszabadsághoz a CEU-nak - kérdezte olvasói levélben magyar kormányszóvivő a Globe and Mail című kanadai napilapban. Kovács Zoltán ezzel a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorával, Michael Ignatieff történésszel készült, hétfőn megjelent interjúra reagált.

Ignatieff az interjúban arról beszélt, hogy Magyarország egypártrendszer felé halad, és ugyanez lehet számos más ország jövője is.

Kitért arra is, hogy a CEU a helyzet túldramatizálása nélkül, demokratikus és antidemokratikus erők ütközésének középpontjába került. Szerinte ha nincsenek szabad egyetemek, akkor valójában nincs demokrácia. A tanszabadság nem professzorok fényűzése, hanem alapmutatója a demokrácia milyenségének, illetve egyáltalán meglétének.

Kovács Zoltán erre reagálva írt olvasói levelet, amelynek a kanadai lap helyt adott mind nyomtatott, mind elektronikus kiadásában. A magyar kormány szóvivője szerint jó lett volna, ha az interjút készítő újságíró, Daniel Nolan több fontos kérdést is feltesz Ingatieffnek.

A szóvivő azt a kérdést tette fel, hogy milyen alapon ad amerikai diplomát a CEU, amikor nem tart akkreditált felsőoktatási kurzusokat az Egyesült Államokban. Ezután arra emlékeztetett, hogy a CEU-nak van egy Magyarországon regisztrált és akkreditált leányvállalata, a Közép-európai Egyetem, amelyen folytatódhatnak a kurzusok és amely diplomákat is adhat.

Ennél fogva mi köze lehet mindennek a tanszabadsághoz?

– kérdezte a szóvivő.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre