Facebookon keresztül árvereztek el egy kiskorú lányt

Heves alkudozás zajlott egy Facebookon lebonyolított árverésen, ahol a kiskorú dél-szudáni menyasszonyért cserébe az aukció nyertese ötszáz tehenet, két luxusautót, 10 ezer dollárt, két kerékpárt, egy csónakot, illetve néhány mobiltelefont adott. A dél-szudáni kormány közlése szerint az országban ez volt a legmagasabb ár, amit valaha menyasszonyért kifizettek.

A 17 éves lány elárverezéséről videó is készült, amely gyorsan terjedt a közösségi médiában, és heves indulatokat keltett az országon belül és kívül egyaránt. A Dél-szudán középső részén található Eastern Lakes államban történt aukción legkevesebb öten tettek ajánlatot, köztük az állam kormányzóhelyettese is. Philips Anyang Ngong emberi jogi ügyvéd, aki próbálta megakadályozni az aukció létrejöttét elmondta, hogy a legtöbbet kínáló férfi háromszor olyan idős, mint a menyasszony. A kiskorú lány végül az aukció nyertesének kilencedik felesége lett.

A lányt ezzel puszta árucikké alacsonyították

– mondta az ügyvéd az AP hírügynökségnek

Philips Anyang Ngong kiemelte, hogy felelősségre kellene vonni mindenkit, aki érintett emberkereskedelemben, illetve emberek elárverezésében.

Dél-Szudánban mélyen gyökeredző hagyomány, hogy a menyasszonyért cserébe hozományt – jellemzően teheneket – fizetnek, ahogyan a gyermekházasság is bevett szokás. Az ENSZ Népesedési Alapjának adatai szerint annak ellenére, hogy ez mára illegálissá vált, a lányok 40 százalékát adják férjhez 18 éves koruk előtt.

George Otim, a Plan International South Sudan helyi igazgatója azt mondta, jelentős helyi és nemzetközi felháborodást keltett, hogy a Facebooknak napokba telt, mire eltávolította azt a bejegyzést, ami az aukcióra irányított.

A technológia barbár felhasználása a kései rabszolgapiacokra emlékeztet

– tette hozzá Otim.

Az aukció kivitelezése nem a Facebookon zajlott, de ott beszélték meg. Habár Dél-Szudán kormánya elítéli a gyermekházasságot, úgy látják, a közösségek kulturális normáit nem tudják szabályozni. Olyan esetek is előfordulnak, hogy olyan lányokat, akik nem az országban nőttek fel, Dél-Szudánba visznek és házasságba kényszerítenek. Sokszor a lányok azt hiszik, vakációra érkeznek, ehelyett a családjuk elveszi tőlük az útlevelüket, és akaratuk ellenére férjhez adja őket.

(MTI/AP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre