Tudta, hogy a gyógyszermellékhatásokat be is jelentheti a hatóságnak?

Az idei cél, hogy felhívják a figyelmet a gyermekgyógyászati, valamint a terhesség és a szoptatás alatt alkalmazott kezelések kapcsán észlelt feltételezett gyógyszer-mellékhatások bejelentésére. Ez derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményéből.

Magyarország már harmadik alkalommal vesz részt a nemzetközi kampányhéten, amely november 19 és 23 között zajlik. Szeretnék, ha a lakosság gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatos tájékozottsága jobb lenne, és ezáltal is ösztönöznének mindenkit a feltételezett mellékhatások bejelentésére.

A kampány egyébként annak a nemzetközi fókuszhétnek a része, amelyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten (OGYÉI) kívül 31 ország gyógyszerhatóságai vesznek részt. Ezek között szerepel például Ausztrália, Új-Zéland, Latin Amerika, a Közel-Keleti– és az EU-tagállamok.

A betegellátásban alkalmazott gyógyszerek hatékonyak és biztonságosak, mégisa kezelések során előfordulhatnak, illetve előfordulhatnak nemkívánatos hatások. Éppen ezért nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek pontosan ismerjék az egyes gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatokat, továbbá az egészségügyi szakemberek mindezt megfelelően kommunikálják a betegek és a hozzátartozók felé, így például a szülők és a gyermekvállalást tervező nők számára.

A bejelentésekkel a gyógyszerhatóság munkáját segíthetjük. A gyógyszer-engedélyező hatóságok feladata a forgalomban lévő gyógyszerek biztonságosságának nyomon követése, és szükség esetén a megfelelő óvintézkedések megtétele a jövőbeli negatív következmények kivédése érdekében.

A nemzeti gyógyszerhatóságok – köztük az OGYÉI – részben a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokra vonatkozó bejelentések alapján tudja követni, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak. Sajnos, mint minden adatgyűjtő rendszerbe, a mellékhatás adatbázisba is a ténylegesnél kevesebb mellékhatásról érkezik bejelentés. Ezért van idén is nagy jelentősége a figyelemfelhívó kampánynak, amely a bejelentések fontosságára hivatott felhívni a lakosság figyelmét, ezáltal pedig a rendszer megerősítését is célozza.

A feltételezett gyógyszer-mellékhatást bejelentést az OGYÉI honlapján elérhető, online mellékhatás-bejelentő rendszeren keresztül könnyen és gyorsan megtehetik itt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre