Másfél milliós havi telefonszámlák a szemétaktában

Hatvanhét millió forintnyi kifizetett jutalom és prémium, havi másfél milliós telefonszámlák és gyanúsan sok, 46 szellemi alkalmazott a gödöllői polgármester által üzemeltetett azon – állítólag csődközeli – cégben, amelynek a szemételszállításra már nem maradt pénze.

Október végén kezdődtek a decemberig még Gémesi György és Gyenes Szilárd által üzemeltetett Zöld Híd Kft. körüli botrányok. A cég október 25-én jelentette be, hogy a körzetükhöz tartozó 116 településen beszüntetik a szemétszállítást pénzügyi nehézségekre és arra hivatkozva, hogy nem kapták meg a nekik járó pénzt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV).

A problémát végül a katasztrófavédelem oldotta meg, amikor október 31-én átvette a szemétszállítási feladatokat a 116 érintett településen. Gémesi és Gyenes lemondtak a cég vezetéséről – igaz, hogy nem azonnali hatállyal, mivel mintegy három hétig, a tisztújító ülésig még ügyvezetőként irányítják a Zöld Híd Kft.-t – de erre is rátérünk hamarosan.

Mobilozásban kiemelkedőek

Miközben Gémesiék és úgy általában az őket támogató liberális sajtó arra próbálja fogni a két megyében felhalmozódott szemét körüli helyzetet, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. késedelmesen „osztja vissza” a pénzeket az önkormányzati tulajdonú nonprofit cégeknek, amelyek ettől szerintük rendkívül alulfinanszírozottak és csődközeli állapotban vannak, a vasarnap.hu birtokába került, a Zöld Híd Kft. éves elszámolását vitató jegyzőkönyvből egészen más derül ki. Lapunk úgy tudja, az észrevételeket egy, a szemétszállítás körüli botrányban szintén érintett település polgármestere tette, akinek alkalma nyílt elolvasni a cég 2017-es beszámolóját.

Ebből azonnal az derült ki például, hogy

2017-ben éves szinten a cég telefon- és internetköltsége 13 millió 181 ezer 248 forint plusz áfára rúgott, ez barátok között is havi 1 millió 395 ezer 015 forintot jelent.

Érdemes ehhez tisztban lenni a Zöld Híd Kft. dolgozói létszámával is: összesen 215 ember dolgozik a cégben, közülük 46 szellemi dolgozó. Utóbbi szintén értelmezhetetlen egy szemétszállító cégnél, de az talán még furcsább, hogy a 46 szellemi foglalkoztatott között egy bérszámfejtő sem szerepel. Erre a tevékenységre ugyanis 9 milliót fizettek ki 2017-ben, mindezt úgy, hogy a cég az ügyfeleinek nem végez számlázási tevékenységet, hiszen az a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. feladata.

Milliós juttatások és prémiumok

A Zöld Híd Kft. 2017-es beszámolójából az is kiderül, hogy ennél a cégnél egyenesen nagyszerű dolgozni. Mutatjuk is, miért. Az összesen 215 alkalmazott egy év alatt 11 millió forintnyi jutalmat, illetve ösztönzésként újabb 56 millió forint prémiumot kapott kézhez a veszteséges és csődközeli cégtől. De kifizettek majdnem 40 milliót cafeteriára, 4 milliót iskolakezdési támogatásra, 10 milliót ajándékutalványokra is a Zöld Híd Kft.-ben.

Gémesi majd leellenőrzi saját magát

Hogy az érintett települések vezetői mennyire elégedetlenek a Zöld Híd Kft. elszámolásával, az Juhász István, kistarcsai alpolgármester nyílt leveléből is kiderül. Juhász ebben arról ír, hogy olyan mértékű hatalommal való visszaélést, mint amit Gémesi részéről tapasztalt, még sosem látott.

„Több mint kilencvenen vettünk részt a közgyűlésen, ahol a javarészt nem kormánypárti polgármesterek két-három szavazat kivételével azt mondták, hogy nem támogatják az eredeti napirendi pontokat. Ezek a polgármesterek másról akartak ezen a napon szavazni. Nevezetesen, hogy ki vezesse továbbiakban a Társulást” – írja Juhász. „Ön és Gyenes Szilárd, több mint egy órára magukhoz ragadva a szót, a szabályokat kijátszva mégis előadták a leszavazott napirendi pontok tartalmát, napirend előtti felszólalásnak álcázva. Ezek után meg lettünk alázva, fenyegetve, zsarolva, többszöri alkalommal is ebben az egy órában. Nem egyenrangú partnerek voltunk az Ön szemében, és ezt éreztük, láttuk többen is” – írja Juhász, hozzátéve, hogy ezek után még biztosabbak lettek volna abban, hogy mire szavazzanak, de erre nem nyílt alkalmuk, Gémesi ugyanis lemondott.

De csak ahogyan a mesében, amikor a királynak visznek is ajándékot, meg nem is.

A polgármesterek előterjesztésükben azonnali leváltást kértek, valamint új elnök megválasztását. Ön ezt megakadályozva, a demokratikus többség akaratát figyelmen kívül hagyva, egy kiskapun keresztül, hátizsákját felvéve távozott. Előtte azért még közölte velünk, hogy ezt a három hetet mire is kívánja fordítani. A helyzet javítására? A pozitív változás előkészítésére? Nem! Ön a Zöld Híd pénzén belső vizsgálatot kíván indítani, hogy december elsején az új elnöknek már úgy tudja átadni a helyét, hogy szépen minden tisztára legyen egyengetve. Senki nem hibás semmiért. Helyesebben mindenki hibás, csak Ön és Gyenes Szilárd nem” – írja Juhász pontosan arra célozva, hogy miközben Gémesi és Gyenes azt rikoltozzák, hogy mindenről a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tehet, egyáltalán nem állnak elő a Zöld Híd Kft. elszámolásával, és élből elutasítják, hogy náluk van a hiba.

Mert ugye mennyire lenne kínos kiállni az emberek elé, és azt mondani, hogy a havi több millióra rúgó mobil- és internetszámlák, kifizetett jutalékok, és a 46 (!) szellemi dolgozó fenntartása bizony elvitte a pénzt, így arra már nem maradt, hogy elvigyék a lakosság szemetét.

Kösz, hogy jöttetek, de beperellek benneteket

Így lehet az is, hogy Gémesi és Gyenes voltaképp már azt sem tudja eldönteni, hogy jó, hogy hogy a katasztrófavédelem elvitte a körzetükbe tartozó szemetet, vagy sem.

„Munkájukat tisztelem és nagyra becsülöm, beavatkozásuk szükséges volt, viszont annak módja a jelenlegi jogszabályi körülmények között olyan helyzetet teremtett, melyben az NHKV Zrt. súlyosan felelőtlen magatartása miatt, az ellátott önkormányzatok lakosságának kell megfizetnie a szükségellátás költségeit” – írja Gyenes a Nógrádi Katasztrófavédelem dandárparancsnokának írott levelében.

Szükség volt a beavatkozásra, de azért gyorsan beperelték a szükségellátás ügyében megszületett határozatokat. Egyik kezével ad, a másikkal elvesz, de ennek is nyilván egy a célja: az időhúzás. Hiszen maga Gyenes írja ugyanebben a levélben, hogy 30 napra kérik a határozatok hatályon kívül helyezését, ami egyértelműen összecseng azzal, ahogy Gémesi Györggyel saját maguknak is adtak három hetet arra, hogy elsikálják az ügyeket, és rendbe tegyék az elszámolásaikat. Majd természetesen mindent a a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-re kenjenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre