Jóváhagyták a kilépés megállapodástervezetét

Támogatásukról biztosították a bennmaradó európai uniós tagállamok szakminiszterei a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás tervezetét.

Gernot Blümel, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria képviselője a brüsszeli tanácsülést követően azt hangoztatta, hogy van esély a brit kilépési folyamat első, nehéz szakaszának lezárására, miközben sikerült megőrizni a huszonhetek egységét.

Örülök, hogy a miniszterek támogatásukról biztosították az egész csomagot

– mondta Michel Barnier

Az uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerint a múlt héten technikai szinten elfogadott tervezet tisztességes és kiegyensúlyozott és ezzel döntő pillanathoz érkeztek a folyamatban.

Hozzátette azt is, hogy a dokumentumban üresen hagyták az Egyesült Királyság távozását követő átmeneti időszak lehetséges meghosszabbításának legvégső dátumát, de erről remélhetőleg még a vasárnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozót megelőzően sikerül egyezségre jutni.

A sajtóhírek arról szólnak, hogy Barnier nemrég felvetette az átmeneti időszak 2022. december 31-ig tartó meghosszabbításának lehetőségét, az ezt firtató kérdésekre ugyanakkor nem kívánt reagálni.

Több uniós tagállam képviselője hangsúlyozta, hogy a megállapodástervezetről nem nyithatók újra a tárgyalások, annál jobb kompromisszumot ugyanis nem lehet elérni.

Az Európai Bizottság egyébként keddre le akarja zárni a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat véglegesítését. Ezeket a kiválási szerződéshez akarják csatolni. A tagállamoknak ezután még 48 órájuk lenne kiértékelni, a vasárnapi rendkívüli Brexit-ügyi uniós csúcstalálkozón pedig ezt is aláírnák a tervek szerint.

A tervezetről még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont egyelőre közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre