Az egyházi iskolák lettek a drága magániskolák kihívói

A The Sunday Times legújabb, általános iskolákat rangsoroló listája alapján az egyházi iskolák jobb eredményeket értek el a felméréseken, mint az állami és a magán intézmények.

A lista szerint a legjobb 500 intézménynek az egyházi iskolák adják majdnem a felét, és az első 100 helyen is 48 vallási iskola található. Ezek közül 25 katolikus, 19 anglikán, 2 zsidó, egy muzulmán és egy hindu. Az elért eredményeket felértékeli, hogy az egyházi iskolák az alapfokú oktatási intézmények mindössze 37 százalékát teszik ki országosan. 

A négy top 10-be jutott egyházi iskola közül az egyik a Szent Beda Katolikus Iskola, amely Marske-by-the-Sea-ben, Redcar mellett az Egyesült Királyság egyik legszegényebb szegletében található. Az intézmény része a 25 katolikus iskolát és 6 kollégiumot magába foglaló Nicholas Postgate Catholic Academy Trust-nak. Misszionáriusi munkájukhoz névadójuk, egy angol katolikus pap adta az inspirációt, akit 1679-ben kivégeztek, amikor Anglián egy anti-katolikus hullám söpört végig, s akit 1987-ben II. János Pál boldoggá avatott. 

A listát, amelyet a 11 évesek matematikából, angolból, valamint helyesírásból és nyelvtanból nyújtott teljesítménye alapján állítottak össze,  a Chelsea-ben – Nyugat London – található Christ Church iskola vezeti. Az anglikán egyház által irányított iskola megelőzte az összes magán intézményt. A Seaton House School Sutton – Dél London – pedig a legjobb előkészítő iskola lett. 

Alan Smithers professzor, a Buckingham Egyetem Oktatási és Foglalkoztatási Központjának vezetője szerint az eredmények Anglia- szerte javultak és ez Michael Gove korábbi oktatási minisztert igazolja, aki szigorította a teszteket. 

Smithers szerint az egyházi iskolák azért teljesítettek olyan jól, mert értékeikkel összhangban az eredmények eléréséhez vezető útként a kemény munkát jelölik meg.

London különösen jól teljesített, a legjobb 500 iskolából 168 található a fővárosban. 

A kritikusok szerint igazságtalan, hogy az egyházi iskolákba való felvételt attól teszik függővé, hogy a szülők járnak-e vasárnaponként az adott egyházhoz tartozó gyülekezetbe. Szerintük sok szülő néhány évig játssza az elkötelezett hívőt, majd miután csemetéje felvételt nyert az intézménybe, soha többé nem teszi be a lábát a templomba. 

A lista itt tekinthető meg.

(The Sunday Times)