Digitális átalakulás a turizmusban

Legújabban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása miatt sivalkodnak a haladók. A kormány szerint a szürkegazdaság visszaszorítását célozza az új törvényjavaslat, hasonlóképpen, mint korábban az online pénztárgépek bevezetése.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozásának célja, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségének a szálláshely-szolgáltatások idénybevételekor mindenki eleget tegyen. A javaslat szerint az adatok egy év után törlésre kerülnek majd. Az ellenzéknek ez persze nem tetszik – hiszen valamibe mindig bele kell kötni – és úgy próbálják meg kiforgatni a rendelkezés ezen részét, hogy azt állítják, a kormány adatbázisépítésbe kezd, és vissza akar élni az állampolgárok adataival. Gréczy Zsolt ma már orwelli időkről beszélt a parlamentben.

Az ellenzéki képviselők természetesen most sem vették figyelembe, hogy hasonló rendszer működik egyébként több nyugati országban: Németországban vagy Ausztriában például 24 órán belül továbbítják az adatokat az adatkezelő központok felé. De Franciaországban vagy Horvátországban is hasonló a gyakorlat.

Az ellenzék vádjai azért sem állják meg a helyüket, mivel az állami adatbázisok megfelelő adatvédelmi garanciák mellett működnek.

Az adatokat csak a törvényben meghatározott szervek, meghatározott feladataik ellátása érdekében használhatják. A haladók egy olyan korban aggódnak ráadásul, ahol az olyan óriásvállalatok, mint a Facebook vagy a Google a személyes adatainkat kényük-kedvük szerint használhatják, és akár vissza is élhetnek vele. Mi pedig örömmel hatalmazzuk fel őket erre, sokszor végig sem olvasva az adatvédelmi szabályzatokat. 

Nem beszélve arról, hogy mindig a baloldali honfitársaink azok, akik a progresszivitás hiányát kérik számon a kormányon. Ők azok, akik azt állítják, hogy nem vesszük fel a kesztyűt eléggé a 21. századi kihívásokkal szemben. Most pedig, amikor a modern kor elvárásai miatt a kormány stratégiai célként tűzi ki a turisztikai szektor digitalizációját, gondolkodás nélkül lehurrogják. M ez, ha nem kettős mérce, amelyet a baloldal előszeretettel alkalmaz, ha a kormány döntéseit kell górcső alá venni? 

Iratkozzon fel hírlevelünkre