Megvédik az osztrák családtámogatásokat

Közösen lép fel az Ausztriában külföldi munkavállalóknak fizetett családtámogatások csökkentése ellen több ország, valamint a visegrádi négyek. Az ügyben az Európai Bizottsághoz fordultak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy Ausztria nemrég hozott döntésének értelmében jövő év január 1-jétől az Ausztriában dolgozó külföldiek számára a családtámogatási ellátásokat – elsősorban a családi pótlékot – az eddigiekhez képest alacsonyabb összegben határozná meg. Ez azokra vonatkozna, akiknek a gyermeke a munkavállaló hazájában él. A módosított jogszabály szerint az eddigi összegnek valamivel több mint a felét kapják meg a családok.

Ez Magyarországon csaknem 40 ezer gyermeket érint. Sokan ingáznak Magyarország és Ausztria között, kint élnek és dolgoznak, jövedelmük után ugyanúgy részt vesznek a közteherviselésben, mint bármely osztrák munkavállaló. Az új jogszabály mégis különbséget tesz az Európai Unió állampolgárai között, hátrányos helyzetbe hozva ezzel a munkavállalók egyes csoportjait.

Az államtitkár szerint az EU-csatlakozással szabaddá vált a munkavállalók mozgása, és ezzel a külföldön dolgozó továbbá ott járulékot fizető magyarok jogosultak az ottani családtámogatásokra. Ez az osztrák döntés azonban alapvető európai uniós elveket sért, ezért fordulnak az Európai Bizottsághoz az ügyben.

A visegrádi négyek felszólították Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztost, hogy azonnali és határozott lépéseket tegyen. Az Európai Bizottság ugyanis felléphet az osztrák szabályozással szemben és akár az unió bíróságához is fordulhat. A V4-eken kívül a kezdeményezéshez csatlakozott Bulgária, Szlovénia és Litvánia is, akik szintén aláírták a közös nyilatkozatot. Várható, hogy kezdeményezéshez szélesebb körben is csatlakoznak, mert jogi következmények nélkül elképzelhető, hogy az osztrák példát más tagállam is követendőnek tartaná. Novák Katalin elmondta, abban bíznak, hogy a bizottság gyorsan cselekszik, kiáll a magyar emberek, családok jogaiért is és ismét jogosultak lesznek az őket megillető családtámogatásra.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre