Amit Isten egybekötött, ember el ne válassza

2010 óta Magyarországon nem csak a házasságkötések száma nőtt meg jelentősen, hanem egyre több kutatás mutatja azt, hogy erősödik az emberek hite a házasságban, sőt annak szentségében, isteni rendjében is, ami kölcsönös szeretetet és élethosszig tartó hűséget jelent.

Míg 2002 és 2010 között negyedével csökkent a házasságkötések száma, addig 2010 óta másfélszer több házasságot kötnek és közel negyedével csökkent a válások száma is. Mindezek már önmagukban olyan beszédes adatok, amelyek alapján kijelenthetnénk, hogy reneszánszát éli a házasság, de ha megnézzük az emberek véleményét a házasságról, még kedvezőbb képet kapunk.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet Életünk fordulópontjai kutatása szerint

a magyarok továbbra is a házasságot tartják az ideális párkapcsolati formának,

tízből kilencen ma is ezt javasolják a fiatal párok számára.

Meglepő és bizakodásra ad okot, hogy pontosan a fiatalok körében nőtt leginkább a házasságpártiak aránya, míg 2005-ben a 40 év alattiaknak csak 22,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a házasság élethosszig tartó kapcsolat és nem érhet véget, addig 2016-ban már 38,3 százalékuk vélekedett így.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásból pedig az derült ki, hogy a kisgyermekesek 52 százaléka szerint fontos a házasság a gyermekvállaláshoz és 48 százalék jó, ha már a gyermek megszületése előtt összeházasodnak a szülők.

Sokan és sokat beszélnek a házasság, a család válságáról, arról, hogy veszedelmes ideológiák rombolják a családot és idejétmúlt dolog két ember életre szóló szövetségéről beszélni. Biztos, hogy valóban rengeteg elrettentő véleménnyel, szerveződéssel és (ál)mozgalommal találkozhatunk, amiknek semmi más céljuk nincs, mint hogy tönkretegyék és relativizálják a hagyományos családi értékeket,

de a természet és az Isten rendjével még ők sem tudnak szembe szállni.

Hiába minden romboló szándék, a házasság és a család nem helyettesíthető semmi mással és úgy látszik, hogy a magyarok ezzel pontosan tisztában is vannak.

Fűrész Tünde


A szerző jogi szakokleveles közgazdász, szociálpolitikus. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. Korábban családpolitikáért felelős helyettes államtitkárként és a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztosként dolgozott. Három leánygyermek édesanyja.