Túlértékelődhet a budapesti lakáspiac

Az első fél évben az erős kereslet mellett jelentősen emelkedtek a lakásárak is, éves szinten országosan 16,2 százalékkal, Budapesten pedig 20,2 százalékkal. Ezzel a fővárosban emelkedett a túlértékeltség kockázata, az árak ugyanis meghaladják a makrogazdasági fundamentumok által indokoltat. Ez áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberi lakáspiaci jelentésében.

Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője elmondta, hogy Budapesten az előzetes számítások szerint a harmadik negyedévben mintegy 6 százalékkal nőttek a lakásárak, ami csaknem 24 százalékos éves növekedési ütemet jelent. Idén a reál lakásárak 11,5 százalékkal, nominálisan 15,2 százalékkal emelkedhetnek országosan.

A lakáspiacon újra nyílik az árolló, a fővárosban és a nagyobb településeken gyorsult az áremelkedés, míg a községekben lassulás volt tapasztalható a június végi adatokat a 2017. évvégiekkel összevetve.

Budapesten 15,6 százalékról 20,2 százalékra, a városokban pedig 13,3 százalékról 16,3 százalékra nőtt a dinamika, míg a községekben 16,9 százalékról 11,8 százalékra mérséklődött éves szinten. A négyzetméterárak a községekben a budapesti átlag 20 százalékára estek a tavalyi 25 százalékhoz képest.

A fővárosi lakáspiaci folyamatokat még szorosabban figyelemmel kell kísérni az MNB szerint.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre