Közös harccsoport létrehozásáról döntöttek a V4-ek

Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését - mondta Benkő Tibor a V4 tagországok védelmi minisztereinek biztonságpolitikai tanácskozását követően.

A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy Horvátország is jelezte csatlakozási szándékát, amelyet a találkozón elfogadtak. Szó volt arról is, hogy Európa számára kiemelten fontos kérdés a biztonság, és ebben egyetértett a V4 tagországainak valamennyi kormánya. Benkő Tibor ennek eredményeként említette a közös harccsoport felállítását.

A tanácskozás másik fő témája a migráció volt, amellyel kapcsolatban a V4-ek valamennyi tagállama azt az álláspontot képviseli, hogy veszélyezteti a biztonságot, ha ellenőrizetlen migránsok lépnek a területükre.

Ezzel kapcsolatban a miniszter felidézte, hogy a Magyar Honvédség már 2015 nyara óta tevékenyen részt vesz az országhatár, illetve a schengeni határ védelmében. A feladat ellátásához a V4-ek mindegyik országa csatlakozott. Csehország és Szlovákia katonákat küldött, a lengyelek pedig anyagi eszközökkel segítették a határvédelmet.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre