Nigeriek a “közösség hőse” feleségének oldalán – Jeff Woodke kiszabadításáért küzdenek

A Nigerben élő amerikai keresztény, Jeff Woodke elrablásának második évfordulóján a nigeri közösségek vezetői az egészségügyi dolgozó kiszabadítására szólítják fel országuk elnökét.

 

A Jeunesse en Mission Entraide et Developpement (JEMED) missziós szervezetnek dolgozó, 57 éves Woodkét ismeretlen tettesek rabolták el 2016 október 14-én. Feltételezések szerint az emberrablók a szélsőséges iszlamista csoport, a Mujao tagjai lehettek. Akció közben két biztonsági őrrel végeztek és azóta semmit nem hallani se Woodkéról, se az elrablókról.

A történtek második évfordulóján  helyi tisztviselők, egészségügyi dolgozók, Niger katonai elöljárói gyűltek össze Abalakban, hogy így tisztelettel emlékezzenek Woodkéra.

Egy november 2-án közzétett videóban kifejezték minden elismerésüket Woodke munkásságáért, tiszteletüket a “közösség hőse” iránt, és elmondták, hogy összejövetelük oka: a Jeff iránti erkölcsi kötelességüknek való elégtétel, hogy őt a szabaduláshoz segítsék.

“Azt reméljük, hogy a Nigeri Köztársaság elnöke mindent megtesz azért, hogy Jeff kiszabadulhasson”- közölték francia nyelven a videóban.

Woodke a nigeriek és az ottani nomád populációk iránti elkötelezettségével vált ismertté Abalakban. 1992 óta élt a térségben és több fejlesztési projektben is részt vett a tuaregek közt, melyek többek között a növénytermesztést, egészségügyet, általános művelődést, alapfokú oktatást és ivóvíz-ellátást célozták.

Állásfoglalásukban a közösségi vezetők elmondták, hogy elszomorító volt látni, ahogy Jeff Woodke feleségének fájdalma teljességgel süket fülekre talált,

utalva az Els Woodke által közzétett, az elrablóknak címzett videóra, melyben férje szabadulását kéri.

Az évfordulón új videót tett közzé, ezúttal a férjének szánva.

“Szeretném, ha tudnád, mindent megteszek azért, hogy hazajuttassalak. Ez két nagyon hosszú év volt. De nem hagytunk el. Az Isten sem és azok sem, akik segítségemre vannak… Ne add fel a reményt”- mondta Els Woodke a videóban.

Elrablásukat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Niger elnöke, Mahamadou Issoufou, júniusban úgy nyilatkozott, hogy Woodke és egy másik elrabolt, német egészségügyi dolgozó áprilisban még életben voltak.

“Van némi információnk; tudjuk, hogy élnek… Tovább folytatjuk a körülmények megteremtését kiszabadításuk érdekében”- mondta Issoufou elnök a France24 csatornának tett nyilatkozatában.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor, evangeliques.info

Iratkozzon fel hírlevelünkre