Sitkei Levente: a gondolat rabláncon

Ma a liberalizmus akarja eldönteni, mit szabad és mit nem, mivel szemben kell toleránsan viselkedni és mit kell elfelejteni, ebben pedig igencsak emlékeztet az előző század nagy eszmerendszereire.

Azzal kapcsolatosan, hogy napok óta olvasható több helyen a hír, amely arról szól, hogy egy palesztin állampolgárságú férfi megvert egy színészt Budapesten, Sitkei Levente a Magyar Időkben arról írt: nincsenek palesztin állampolgárok, mivel a Palesztin Hatóság “állam nélkül állampolgárságot nem tud adni senkinek”. Álláspontja szerint “ez maga a fake news, amelyre lehet legyinteni, mert apróság, de mégis arról van szó, hogy valaki tudatlanságból, nemtörődömségből vagy haszonszerzés céljából nyilvánvalóan hamis állítást írt le a sajtóban”. 

A szerző emlékeztetett; a Facebook vezetőjével találkozva Emmanuel Macron francia államfő májusban azt nyilatkozta, szigorú szabályokra van szükség annak érdekében, hogy megvédjék a liberális demokráciát, a nagy techcégeknek pedig segíteniük kell az álhírekkel szembeni küzdelmet. 

“Persze kérdés, mik az ordas eszmék, mi a hazug hír, mi a propaganda. Ki dönt úgy, hogy valami bárány, farkas, vagy a kettő érdekes kombinációja?” – érzékelteti a problémát Sitkei, hozzátéve: “valami azt súgja, hogy a >>szabad világ<< jelenlegi kormányzója, a liberalizmus apostola, Emmanuel Macron nem tud és nem akar egyenlő mércével mérni ideák kapcsán.” 

Sitkei Levente szerint a liberalizmus ma élő válfaja ugyanazt akarja elérni, mint a huszadik század eszméi, azaz betiltani “mindenféle árnyalatot, színt, formát, eszmét és víziót”, meghatározva azt a kört, amelyen belül szabad gondolkodni, “ahol még nem ordasak az eszmék. Ebbe a körbe pedig belefér az iszlamista uszítás, mert tiszteljük a másságot – és halvány fogalmunk sincs az iszlámról –, de nem fér bele a keresztény gyökerekhez való ragaszkodás, mert az kirekesztő”.

 A teljes írás ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre