Egyre szorosabb a kapcsolatunk a horvátokkal is

Magyarország és Horvátország hosszú közös történelme során elég sokféleképpen alakult már a viszonyrendszerünk. A délszláv háborúk ezen aztán sokat javítottak, de az elmúlt 30 évben eleve egyre jobb kapcsolat alakult ki. Talán még emlékeznek néhányan, amikor Zágráb belvárosában Josip Jelačić szobrát átforgatták, amely így már nem Budapest felé, hanem Belgrád felé néz.

Voltak az elmúlt időszakban persze „vargabetűk”, mint amilyen az ún. MOL-INA ügy is, de épp a napokban számolt be Magyar József horvát nagykövetünk a HRT 4 csatornán a Globalna Hrvatska című műsorban a közös pontokról. Ezek összefoglalóan:

  • a gazdasági együttműködésünk javul, 2017-ben az áruforgalom értéke 20 százalékkal nőtt;
  • augusztus óta több mint hét miniszteri tárgyalást folytattak a két kormány tagjai, sőt Helsinkiben találkozott a két miniszterelnök is;
  • a jó diplomáciai kapcsolatok segítik a mindkét országban élő nemzeti kisebbségek helyzetét. Magyarországon a második legnagyobb számú kisebbség a horvát, amelynek 2014 óta, a többi nemzeti kisebbséghez hasonlóan, parlamenti szószólója van a Magyar Országgyűlésben. Ezenfelül a horvát nyelv hivatalos használatát az alkotmány garantálja;
  • Horvátország is gondolkodik az ENSZ Globális Migrációs Paktuma (GMC) kapcsán azon, hogy kilépjen e. Magyarország mellett az USA, Csehország és Ausztria már kilépett az egyezményből, Lengyelország és Szlovénia pedig egyenlőre tartózkodásukat fejezték ki.

HRT 4

Iratkozzon fel hírlevelünkre