Száz éve szerezték vissza függetlenségüket a lengyelek

A lengyelek hagyományosan szabad emberek, akiknek saját értékrendjük van, amelyben mindig is támogatta őket a katolikus egyház – mondta a lengyel államfő országa függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából nyilatkozva a Kossuth Rádiónak.

Andrzej Duda a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta: az egyik legnagyobb lengyel, II. János Pál pápa Lengyelország európai uniós csatlakozásakor arra figyelmeztette népét, hogy a belépést követően is emlékezzen értékrendjére, amely hagyományai, kultúrája, civilizációja része.

A lengyel pápa üzenete a Szépművészeti Múzeum előtt (Vasarnap.hu)

Az  üzenetben foglalt értékek nagyon fontosak, mindig segítették a lengyeleket abban, hogy népként túléljék a különböző helyzeteket – hangsúlyozta a lengyel elnök, majd aláhúzta, a katolikus egyház mindig is őrködött a szabadság felett.

Andrzej Duda reményét fejezte ki, azt követően, hogy az a kommunistáknak sem sikerült az alapértékeket lerombolni, a lengyelek most sem hagyják, hogy ezeket elvegyék tőlük.

Mint mondta, sok olyan ideológia létezett és létezik ma is, amely megpróbál kitermelni egy új embert, de reményét fejezte ki, hogy a lengyelek hatékonyan ellenállnak ezeknek a kísérleteknek.  A katolikus egyház nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban, a legtöbben pontosan emlékeznek arra, az egyház milyen nagy szerepet vállalt a szabadság visszaszerzésének folyamatában.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a lengyel fiatalok büszkék legyenek történelmükre, népük mentalitására. „Mi egy keményvágású nép vagyunk!” – fogalmazott Duda, aki lengyeleket a gyep füvéhez hasonlította, amelyen ugyan átszaladnak, letiporják, utána mégis kiegyenesedik és él tovább a helyén.

Hangsúlyozta,  számára a közösség megértést, együttműködést jelent. Példaként említette az észak-atlanti szövetséget, amelynek tőlük távoli tagjai is szolidaritást mutatnak a biztonság érdekében. „Szeretném, hogy ugyanez legyen az unióban is” – mondta, majd úgy folytatta, hogy kölcsönös megértésre van szükség, amit nem a fontos érdekek és aggályok félretétele jellemez.

A lengyel államfő beszélt arról is, hogy büszkék a Szolidaritás mozgalomra, amely segített abban, hogy országa kitörjön a kommunizmus sötétségéből. Kijelentette, Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan kulturálisan, politikailag és földrajzilag is a Nyugat része.

Andrzej Duda elmondta: a lengyel és a magyar népet sok személyes barátság is összeköti, és abbéli reményének adott hangot, hogy ez az elkövetkező évszázadokban is így marad.

A lengyel elnök fontosnak nevezte, hogy a lengyelek közösen, a nemzeti lobogójuk  alatt egyesülve ünnepeljék országuk függetlenségének visszaszerzését.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre