Löw Immánuel Emlékplakettet kapott Latorcai Csaba

A Szegedi Új Zsinagóga felújítása érdekében végzett tevékenységéért a város zsidó hitközsége Löw Immánuel emlékplakettet adományozott Latorcai Csabának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának. A díjat a hagyományosan minden ősszel megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált lezáró XXIII. Hagyományőrző Izraeli Vacsoraesten adták át a hitközség vezetői.

Latorcai Csaba köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik részt vettek a zsinagóga felújítási munkálataiban és hozzájárultak ahhoz, hogy Szeged város egyik legfontosabb műemléke megújult. Méltatta Lőw Immánuel, a 19. század közepén Szegeden született főrabbi, orientalista, művelődéstörténet író meghatározó szerepét a város társadalmi, vallási életében, valamint a zsinagóga felépítése érdekében kifejtett tevékenységét.

Hangsúlyozta: a kormány a jövőben is biztosítja a magyarországi vallási felekezetek, így a zsidó felekezet számára is a közcélú tevékenységet szolgáló és egyéb ingatlanok, a vallási, kulturális örökség értékeinek, a műemlékek és a művészeti alkotások megőrzéséhez, felújításához, illetőleg közfeladatot ellátó kulturális, oktatási-nevelési, szociális célokat szolgáló ingatlanok felújításához, bővítéséhez, valamint egyéb szükséges egyházi építési beruházásokhoz igényelt támogatást.

Az Emmi közigazgatási államtitkára kitért arra is, Magyarország kormánya egymilliárd forintos támogatást biztosított hazánk második, egyben a világ negyedik legnagyobb zsinagógájának restaurációs munkálataihoz.

A Szegedi Új Zsinagóga épülete a magyar szecesszió remeke, Európa egyik legszebb zsinagógája – tette hozzá.

Szegedi Új Zsinagóga, fotó: wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre