Trump még nem döntött, mi történjen a Hasogdzsi üggyel kapcsolatban

Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök Párizsban megvitatta, miképpen reagáljon Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró múlt hónapban történt meggyilkolására.

A Fehér Ház tájékoztatás szerint a két vezető, aki a francia fővárosban az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségein vesz részt, tegnap folytatott megbeszélést.

A Hasogdzsi  üggyel kapcsolatban Donald Trump reményének adott hangot, hogy a jövő héten „sokkal erősebb véleményt” tud megfogalmazni az újságíró meggyilkolásáról és az arra adandó washingtoni válaszról. Az amerikai elnök jelezte azt is, hogy a kongresszussal, Törökországgal és Szaúd-Arábiával együtt dolgozik azon, hogy kiderítsék, ki a felelős a történtekért.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló újságírót, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg országa isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságához szükséges iratok intézése miatt ment. A szaúdi hatóságok először tagadták a gyilkosságot, majd azt állították, hogy az újságíró „dulakodás” közben vesztette életét.

A török államfő szombaton bejelentette, hogy léteznek hangfelvételek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról és azokat megosztották egyebek mellett a szaúdi, az amerikai és a francia vezetéssel. Hozzátette egyben, hogy a művelet végrehajtását a szaúdi kormány legmagasabb szintjein rendelték el.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre