Léteznek hangfelvételek Hasogdzsi meggyilkolásáról

Megerősítette szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy léteznek hangfelvételek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról és azokat megosztották egyebek mellett a szaúdi, az amerikai és a francia vezetéssel.

„Odaadtuk a felvételeket Szaúd-Arábiának, Washingtonnak, a németeknek, a franciáknak, az angoloknak” – jelentette ki a televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján Erdogan. Az elnöki hivatal szerint a felvételeket meghallgatták, de semmilyen írásos dokumentumot nem osztottak meg.

„Meghallgatták az itt készült felvételeket, ismerik őket” – tette hozzá a török elnök.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló újságírót, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg országa isztambuli főkonzulátusán, ahová a török mennyasszonyával való házasságához szükséges iratok intézése miatt ment. A szaúdi hatóságok először tagadták a gyilkosságot, majd azt állították, hogy az újságíró „dulakodás” közben vesztette életét.

Recep Tayyip Erdogan a The Washington Post véleményrovatában november 2-án közölt írásában „a legmagasabb szaúdi kormányköröket” vádolta a gyilkosság elkövetésével. A török sajtó és nevük elhallgatását kérő török vezetők szerint a gyilkosság mögött feltehetően a befolyásos szaúdi trónörökös, Mohammad bin Szalmán állt.

Egyes médiumok és török vezetők azt állították, hogy Ankara birtokában van egy, a gyilkosságról készült hangfelvétel, amelyet Gina Haspellel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával is megosztottak Haspel október végi törökországi látogatásakor. A hangfelvételek létezését eddig nem erősítették meg hivatalosan.

Egy hónappal a halála után Dzsamál Hasogdzsi holttestét még mindig nem találták meg. Yasin Aktay, Erdogan egyik tanácsadója, illetve a Sabah című kormányközeli török lap szerint a holttestet feltehetően feldarabolták és savban oldották fel.

Erdogan szombaton adott interjút párizsi utazása előtt. A török államfő Emmanuel Macron francia elnök meghívására az első világháború végének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseken vesz részt.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre