Hitből született szabadság

Ferenc pápa levelet írt a lengyel haza függetlenné válásának századik évfordulója alkamából Stanisław Gądecki poznani püspöknek, a lengyel püspöki konferencia elnökének. A katolikus egyházfő magasztalta a nagy véráldozattal megszerzett szabadságot, hálát adott Istennek a szabadulás kegyelméért, majd a hit, remény és a szeretet adományát kérte minden lengyel számára.

1918. november 11-én nyerte vissza Lengyelország a függetlenségét. Az első világháború végével lezárult az orosz, porosz és osztrák uralom a lengyel nép felett. A lengyel nép hozzájárult a keresztény Európa megteremtéséhez. Lengyelország drága árat fizetett a függetlenségéért. 

A szabadság keresése az Isten segítségébe vetett mélységes hitből táplálkozott, amire szükség volt a függetlenség visszaszerzése után is, az egység megteremtése szempontjából

– fogalmazott a Szentatya.

Ferenc pápa hálaadásában egyesült valamennyi lengyel hálaadásával. Kiemelte, hogy a lengyeleket a második világháború szörnyű tragédiája alatt is megtartotta a száz évvel ezelőtt valóra vált szabadság iránti reményük. 

Ferenc pápa azt kívánta a lengyel nép számára, hogy a XXI. században is jóra tudják használni a drága szabadságukat, amelyhez Jasna Górai Szűzanya, Lengyelország királynője közbenjárását kérte.

(forrás: Vatican News)