Nagy lehetőségeket teremt a perui kapcsolatok bővítése

Peru fontos pillére Magyarország déli kapcsolatfejlesztési törekvéseinek, a latin-amerikai ország ugyanis egy jelentős népességű, lendületesen növekvő nagy piac, hatalmas lehetőségekkel – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a dél-amerikai ország fővárosában.

A közép-európai államok közül Magyarországé a legerősebb diplomáciai jelenlét Peruban – mondta a házelnök, amikor fogadta őt Cézar Villanueva miniszterelnök. A két politikus egyetértett abban, hogy a kapcsolatok tovább fejleszthetők és fejlesztendők.

Kövér László szerint Magyarország limai nagykövetségének 2017 októberi és Peru budapesti külképviseletének ez év júliusi újranyitása, a nagykövetek munkája máris érdemben hozzájárult az élénkülő politikai, kulturális, oktatási, technológiai és gazdasági kapcsolatok további fejlődéséhez. Hozzátette: hivatalos latin-amerikai körútjának célja az elhanyagolt barátságok felfrissítése és újak teremtése, a parlamenti diplomácia eszközeivel segítve a kormányok kapcsolatépítését. Az újranyitott nagykövetségek munkája eredményeképpen jelentősen bővültek a latin-amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatok.

Az Országgyűlés elnöke Néstor Popolizio külügyminiszterrel megbeszélést folytattak a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztéséről, a kínálkozó együttműködési lehetőségek eredményes kihasználásáról. Egyhangúan megfogalmazott álláspontjuk szerint ehhez megfelelő kereteket nyújthat a kettős adóztatás elkerülését célzó egyezmény – amely még kiszámíthatóbb üzleti környezetet biztosíthat a vállalkozásoknak – aláírása. Mind a magyar, mind a perui üzleti élet szereplőinek nagy segítséget jelenthet a Perui- Magyar Kereskedelmi Kamarának a házelnöki látogatás idejére tervezett megalakítása is.

Földrajzi fekvésének és vízgazdálkodási hagyományainak köszönhetően Magyarország nagy vízipari szaktudással rendelkezik, főként az árvízvédelemben, a vízveszteség kezelésében, valamint az ivóvízellátásban és az ivóvizet egészségessé tevő úgynevezett szanitációs rendszerek üzemeltetésében. Ezzel a magyar vízipari cégek újszerű megoldásokkal kapcsolódhatnának be azoknak a kihívásoknak a leküzdésére, amelyek elé a klímaváltozás állítja Perut – állapították meg.

A 2013-as és 2016-os esemény sikerére építve Magyarország ismét megszervezi a Budapesti Víz Világtalálkozót. A konferencia Áder János köztársasági elnök fővédnökségével 2019. október 15. és 17. között lesz, az eseményre Kövér László meghívta Néstor Popoliziót is.

A házelnök megemlítette, hogy a Richter Gedeon révén a nagy múltú magyar gyógyszeripar jelen van a perui piacon. Nagy előrelépést jelentene, ha világszínvonalú gyógyszeripari termékeink értékesítésének feltételeként – a legtöbb európai uniós országéhoz hasonlóan –Peru mielőbb biztosítaná Magyarország számára a „magas fokú közegészségügyi ellenőrzést megvalósító ország” státusát. Így a magyar gyógyszeripar még inkább hozzá tudna járulni a peruiak egészségének megőrzéséhez – fejtette ki.

 

Az Országgyűlés elnöke a perui kongresszus alelnökével, Segundo Tapiaval, a perui-magyar baráti tagozat elnökével Francesco Petrozzival, valamint a külügyi bizottság elnökével, Luis Galarretával is találkozott. A parlamenti megbeszéléseken Kövér László szorgalmazta a törvényhozások közötti párbeszéd erősítését, valamint azt, hogy a két ország interparlamentáris uniós küldöttségei egyeztessenek a tanácskozások napirendjén szereplő, mindkét fél számára fontos kérdésekről.

A magyar Országgyűlés és a latin-amerikai országok törvényhozó szervei közti együttműködés felívelő szakaszban van. Mind a magyar, mind a latin-amerikai színtéren felértékelődni látszik a parlamenti diplomácia szerepe, például az olyan globális kihívásokkal kapcsolatban, mint a klímaváltozás, a migráció vagy a kábítószerek elleni harc – hangsúlyozta a házelnök.

(MTI)