Bálványimádó templomok

November 9-én, pénteken reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén a pápa a templom megtisztításáról szóló evangéliumi részről (Jn 2,13-22) beszélt. Prédikációjában kiemelte, hogy a templomi business nem más, mint bálványimádás.

A templomok legyenek „Isten házai” és ne piac vagy a világiasság által uralt társasági szalonok – elmélkedett Ferenc pápa. Szentbeszéde során rámutatott, hogy ma sem lehet Isten házát, vagyis a templomokat piaccá tenni, mert az bálványimádást jelent.

A bálványok mindig aranyból vannak és rabszolgává tesznek – fogalmazott az egyházfő. Hangsúlyozta: a szentségeket nem lehet árlista alapján kiszolgáltatni. Legfeljebb felajánlásokat lehet elfogadni az egyházban.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet, hogy egyes templomi szertartások világiasságba csúsznak át. Igaz, hogy a szertartások legyenek szépek, de ne világiasak, mert a világiasság a pénzistentől függ. Tiszta bálványimádás. Ez elgondolkodtat minket: milyen a mi lelkesedésünk templomaink iránt? Milyen tisztelettel lépünk be oda? – tette fel a kérdést a pápa.

Homíliája zárószavaiban minden ember szívére irányította a figyelmet, hangsúlyozva, hogy mindenkinek a szíve egy templom: Isten temploma. 

Amikor bűn van benned, az irgalmas Isten megbocsát, ha hozzá fordulsz.

De ha egy másik úr lakozik ott, a pénz istene, akkor bálványimádó vagy, vagyis korrupt. Nemcsak bűnös, hanem korrupt

– nyomatékosított a pápa. A korrupció lényege a bálványimádás: az, hogy eladod a lelked a pénzistennek, a hatalom istenének. Ez a bálványimádás – zárta péntek reggeli homíliáját a szentatya.