Nyárra elkészül a magyar támogatással épülő emlékmű Ottawában

A magyar kormány jelentős pénzügyi hozzájárulásával kezdődött meg a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű építése pénteken Ottawában, Kanada fővárosában.

A kanadai kormány és a gazdasági élet magas rangú tisztségviselőinek, valamint a támogató országok nagyköveteinek jelenlétében ünnepélyes keretek között hivatalosan is megkezdődtek a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékmű építési munkálatai a kanadai Ottawa központjában.

Az emlékművet építő National Capital Commission (NCC) elnöke, Mark Kristmanson a csütörtöki eseményen elmondta: a helyszínen az alapozási munkák november végéig befejeződnek.

Az emlékmű építése is folyamatban van, azt a tér elkészülte után, előreláthatólag jövő nyáron szállítják a helyszínre.

A mementó felállítása a 2008-ban alapított Tribute To Liberty (TTL) kanadai jótékonysági szervezet küldetése; a társaságot egy kilenctagú igazgatótanács irányítja, amelynek tagjai a kommunizmus által érintett, jelentősebb kanadai etnikai-kulturális közösségeket képviselik.

A magyar kormány a projekt egyik legjelentősebb támogatója. Az emlékmű építéséhez nyújtott huszonötmillió forintos, azaz több mint száztízezer kanadai dolláros magyar hozzájárulás a Gulág-emlékév költségvetéséből került elkülönítésre.

Kanada lakosságának jelentős része, mintegy nyolcmillió polgár élete, családja kötődik valamilyen módon egykori kommunista országokhoz: 1917-től kezdve érkeztek onnan bevándorlók Kanadába a szabad és biztonságos élet reményében. Az 1956-os magyar forradalom leverését követő években mintegy 37 ezer honfitársunk menekült az országba.

Iratkozzon fel hírlevelünkre