Megkezdődött a moszuli templomok helyreállítása

Az iraki vezetés megkezdi az Iszlám Állam által elpusztított keresztény intézmények és templomok helyreállítását. A bagdadi vezetés ezzel akarja ösztönözni a keresztény állampolgárok hazatérését. 

 

Az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítása előtt Moszulban több mint hetven keresztény templom és kolostor működött.

A dzsihadisták pusztítása, majd a nemzetközi koalíció légitámadásainak következményeként ötvenkilenc templom teljesen elpusztult. A város keresztény intézményeinek nyolcvan százalékát a földel tették egyenlővé a terroristák.

A több száz éves templomokból és kolostorokból felbecsülhetetlen értékű műkincseket és vallási kéziratokat is elraboltak.

Eljött az idő, hogy Moszul városának templomait helyreállítsuk. Ezzel üzenni akarunk a moszuli keresztény testvéreinknek, hogy jöjjenek haza, itt a helyük a szülőföldjükön – mondta Nowfal Al-Aakub Ninive tartomány kormányzója.

Nowfal Al-Aakub Ninive tartomány kormányzója

Al-Aakub a helyi médiumoknak nyilatkozva kifejtette, a helyreállítási munkálatok előtt régészeti szakmai munkát végeznek, hogy eredeti formájában állítsák vissza a keresztény templomokat.

Célunk, hogy elősegítsük a keresztények hazatérését, akik az Iszlám Állam pusztítása elől menekültek el. Az önkormányzat mérnökei precíz munkát fognak végezni. Elsőként a Tigris folyó jobb partján lévő Szeplőtelen Szűz Mária templomot állítjuk helyre, ami az egyik legrégebbi keresztény szentély Moszulban – mondta  Al-Aakub kormányzó.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Linga.org

https://s4c.news/2018/06/18/muszlim-onkentesek-segitsegevel-epul-ujja-a-kolostor-moszul-varosanak-kornyeken/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!