A román ügyvéd kimondta: a székely terrorvád a titkosszolgálatok kreálmánya

A Székelyhon című lap írta meg, hogy immár Románia parlamentjének ingerküszöbét is elérte a székely terrorper elítéltjeinek, kvázi a madéfalvi veszedelem modern kori politikai változatának ügye. Kedden napirendjére tűzte a bukaresti parlament emberi jogi bizottsága a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyét, a keddi meghallgatáson részt vettek a családtagok, valamint a vádlottak ügyvédei is.

Kulcsár-Terza József képviselő, a testület tagja Székelyhonnak elmondta, mennyire nehezen tudta meggyőzni a román politikusokat a megbeszélés fontosságáról. Azzal érvelt, nem csupán két ártatlan ember életéről, hanem szerinte az egész székely-magyar közösség megbélyegzéséről van szó. A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa szerint a meghallgatás legfontosabb mozzanata az volt, hogy a Beke család ügyvédje a román parlament bizottságában román emberként kimondta: mondvacsinált ügyről van szó, amit titkosszolgálatok kreáltak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját bizonyítékok nélkül ítélték el.

Az ülésen Benkő Erika, az RMDSZ parlamenti képviselője még szót emelt annak érdekében, hogy a magyar közösség nevében visszautasítsa a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust.

Kulcsár-Terza József szerint a bizottság ülésén készült jegyzőkönyv a közeljövőben nagyban segítheti a védelem jogi képviselőit a fellebbezés, illetve a strasbourgi emberjogi bírósághoz benyújtott óvás során.

Székelyhon cikke itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre