Nem léphetnek a családok helyébe a bevándorlók

A „Fidesz számára a gyermekek az elsők”, ezért üdvözlik, hogy a kormány hamarosan elindítja a gyermekes családok további megsegítéséről szóló nemzeti konzultációt – mondta újságíróknak Budapesten Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2010 óta sorra hozza a gyermekvállalást és -nevelést támogató döntéseket. A képviselő elsőként a családi adókedvezmény bevezetését, illetve az adókedvezmény folyamatos bővítését emelte ki, hozzátéve, hogy jövőre nő a kétgyermekes családok adókedvezménye. Kitért arra is, hogy a szülők tavaly átlagosan 277 ezer forintot takaríthattak meg az adórendszeren keresztül. A kormány összesen 283 milliárd forintot hagyott a családoknál, hússzor többet, mint a korábbi balliberális kormányok ideje alatt.

A kormányoldal emellett az elmúlt években visszaállította a hároméves gyest, amelynek időtartamát a balliberális kabinetek csökkentettek, a folyamatos bölcsődei, óvodai és iskolai fejlesztések mellett felmenő rendszerben ingyenesé tették a tankönyveket, a gyermekétkeztetés pedig a szünidőkre kiterjedően is ingyenessé vált a rászoruló családoknak, bevezette a gyed extrát, amely a gyermekvállalás melletti munkavállalásban segíti a családokat – sorolta Selmeczi Gabriella. A Fidesz ugyanis alapelvnek tekinti azt, hogy a szülők dönthessék el, a gyermeknevelés mellett hogyan szeretnének dolgozni – tette hozzá.

Felidézte, a családokat támogató parlamenti döntések idején a kormánypártok egyedül voltak, az ellenzék ugyanis nem állt a családos emberek mellé, nem támogatták a gyermekvállalást. Ezek a pártok inkább a migrációt, illetve a brüsszeli migrációs politikát támogatják, a parlamentben is mindig ezért szólaltak fel.

(MTI)