Halloween vs. mindenszentek: okkultizmus helyett a keresztény értékek alapján

Okkult szokások helyett a keresztény értékeket kell átadnunk gyermekeinknek – hangzott el a HírTV műsorában, melyben a halloween-kultuszról, valamint a mindenszentek és halottak napja kapcsán a keresztény értékek védelméről volt szó. Bese Gergő atya rámutatott: az egyre divatosabb halloween mögött a fogyasztói társadalom helytelen berögződései is felfedezhetők, sok szolgáltató számára az üzlet, a minél nagyobb fogyasztás a lényeg.

A halloween-kultuszról és annak fonákjairól beszélt a HírTV Magyarország Élőben című műsorában Bese Gergő atya, a 777 munkatársa és Vágvölgyi Gergely, az S4C.News főszerkesztője. A beszélgetés során rámutattak: a hagyomány pogány kelta alapokon nyugszik, amelyre ráépült a római hitrendszer halottkultuszának több eleme. 

Fennáll a veszély, hogy elveszik a keresztény mindenszentek és halottak napja jelentése és lesüllyed egy “három napos buli” szintjére a hosszú hétvége – figyelmeztetett Bese Gergő, akinek szavait a 777 idézte. Ugyanígy veszélyes, ha egyfajta játékként tekintünk minderre, jópofa dolognak, közösségépítésnek állítjuk be – mutatott rá a katolikus iskolalelkész. A szkeptikusoknak Gál Péter new age-ről szóló könyvét ajánlotta olvasásra.

A materialista világ nem tud mit kezdeni az elmúlás fogalmával, holott Krisztus feltámadása ragyogó választ ad félelmeinkre. Ugyanakkor, noha több család csontvázas ruhát ad halloween apropóján a gyerekekre, egy temetésre már nem merik elvinni őket – mutatott rá az ellentmondásokra Vágvölgyi Gergely. Hozzátette: ehelyett felelős szülőkként

az okkult szokások helyett a keresztény értékeket kell átadnunk gyermekeinknek.

A gyermekek szeretete nem azt jelenti, hogy feltétel nélkül megengedünk nekik bármit – mondta a 777 bloggere.

Vágvölgyi Gergely emlékeztetett arra is: a modern sátánizmus alapítója a legnagyobb ünnepként azonosította a halloweent és a neopogány vallások is ünnepükként tekintenek rá. Bese Gergő hangsúlyozta; az angolszász országok által újraélesztett halloween-kultusz ma már sokaknak üzlet, felelős fogyasztóként kell tehát e téren is viselkednünk. Hangsúlyozta: aki magasabb értékek szerint szeretné nevelni a gyermekét, az örök életre, az imádságra, az okos szeretetre nevelje.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Iratkozzon fel hírlevelünkre