Még mindig Pakisztán foglya Ászija Núrin

Egyelőre nem hagyhatja el Pakisztánt az istenkáromlás miatt elítélt, majd a minap felmentett keresztény nő, mert a kormány csak úgy tudta elérni a szabadon engedése által kiváltott hatalmas tüntetések befejezését, hogy megállapodott a demonstrációkat szervező iszlamista párttal a döntés felülvizsgálatában.

Pénteken már harmadik napja tartottak az ország életét megbénító tüntetések, amelyeket az váltott ki, hogy a legfelsőbb bíróság eltörölte az Ászija Bibi néven ismert családanya ellen 2010-ben istenkáromlás miatt született halálos ítéletet, és elrendelte a szabadlábra helyezését. A kormány mára virradóan megállapodott a tüntetéseket szervező Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű párttal, hogy Bibit (eredeti nevén Ászija Núrint) addig nem engedik el az országból, amíg a legfelsőbb bíróság felül nem vizsgálja saját döntését. E célból petíciót adtak be. A megállapodás után a párt felszólította híveit, hogy hagyják abba a demonstrációt, a hatóságok pedig szabaddá tették az utakat, és kinyitottak az iskolák, piacok.
    

Szaiful Mulúk, Bibi ügyvédje, aki elérte, hogy mindeddig nem hajtották végre védencén a halálos ítéletet, iszlamista fenyegetések hatására ma elhagyta Pakisztánt. Erről repülőgépre szállása előtt értesítette az AFP hírügynökséget. 

 

Nem csoda, hogy az ügy világszerte nagy visszhangot keltett, hiszen annak idején XVI. Benedek pápa is kérte a nő szabadon bocsátását. Pakisztánt erősen megosztotta a halálos ítélet, két politikust, aki segíteni akart az asszonynak, meggyilkoltak.
 

(MTI)  

Iratkozzon fel hírlevelünkre