Vizeletből készítenek téglát a dél-afrikaiak

A dél-afrikai kutatók azt állítják, hogy téglákat készítettek az emberi vizeletből a baktériumok telepítését magában foglaló természetes folyamat során.

Laboratóriumi, Elemzés, Kémia, Kutatás

A szürke téglákat nyolc napon keresztül laboratóriumban állítják elő vizeletből, kalciummal, homokkal és baktériumokkal. A folyamatok során műtrágyákat is előállítanak. És nem, a téglák nem „illatoznak”.

A bio-téglákat egy mikrobiális indukált karbonátos kicsapás folyamatával hozzák létre, amely hasonló a korallzátonyok termelésének a folyamatához. A laza homokot baktériumokkal kolonizálják, amelyek az urea enzimet termelik. Az enzim a vizeletben lebontja a karbamidot, miközben a kemény anyag kalcium-karbonátját komplex vegyi reakció útján állítja elő.

A téglákat szobahőmérsékleten állítják elő, így nem kerül a légtérbe a hagyományos, kemencében égetett téglák készítése során keletkező káros szén-dioxid.

Az egyik akadály, amely megakadályozza a tömeggyártást az az, hogy egyetlen tégla elkészítéséhez körülbelül 20 liter vizelet szükséges. Ennek ellenére a koncepció helyességét az első tégla elkészítésével igazoló Suzanne Lambert úgy véli, a bizarr alapanyagú építőanyag akár már az elkövetkező évtizedekben kereskedelmi forgalomba kerülhet. Addig azonban még sok laboratóriumi munkát el kell végezni – jegyezte meg.

A vizeletből téglákat előállító folyamatot szintetikus megoldásokkal tesztelték az Egyesült Államokban is, de ez az első olyan tégla, ami emberi vizelet felhasználásával készült – állítják a kutatók.

(Reuters)

Iratkozzon fel hírlevelünkre