Néhány nap alatt évtizedeket öregedett a Szent Márk-székesegyház

Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez optimista becslés – mondta Carlo Alberto Tesserin, a velencei Szent Márk-székesegyház gondnoka október 31-én, miután rég nem tapasztalt áradást szenvedett el az északolasz település és vele az híres templom.

A bazilika egyes részeiben 16 órán át állt a víz mintegy 90 centiméteres magasságban, károkat okozva a márványban, az oszlopokban és a bronz ajtókban – idézi az ANSA és az MTI híradását a Magyar Kurír.

Mint írják, ez a második alkalom 2000 óta, hogy az épület ilyen súlyos áradást él meg és az ötödik alkalom csaknem ezeréves történelme során. A templom gondnoka kiemelte: legfőbb ideje, hogy Velencét ellássák egy jobb árvízvédelmi rendszerrel, főként mivel a Szent Márk-bazilika csak legfeljebb 110 centiméteres vízszintig védett. (Hétfőn a vízszint 156 centiméterre emelkedett a Canal Grande déli kapujánál végzett mérések szerint.)

Luigi Brugnaro polgármester október 29-én, hétfőn hangoztatta, a történtek ráirányítják a figyelmet a MOSE nevű árvízellenes gát befejezésének szükségességére. Az eddig 5,5 millió euróba került MOSE elkészültét a növekvő költségek és az építkezés elhúzódása hátráltatja. Szeptemberben Danilo Toninelli infrastrukturális miniszter az olasz parlamentben közölte, hogy a gát 94 százalékban elkészült, de 2017 óta áll a hatalmas közpénzeket felemésztő építkezés.

(Magyar Kurír, ANSA, Euronews, MTI / Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

Iratkozzon fel hírlevelünkre