Erdő Péter: Isten bocsánatát kérhetjük elhunyt szeretteink számára

Az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét mindenszentek ünnepén Erdő Péter. A bíboros homíliájában azt mondta: ezeken a napokon kérhetjük Isten bocsánatát elhunyt szeretteink számára.

Erdő Péter úgy fogalmazott: ha mások bűneit gyászoljuk, az ő számukra is kérjük Isten irgalmát. Imádkozhatunk az élőkért, a bűnösök megtéréséért. De imádkozhatunk azokért is, akik már elhunytak, kérhetjük az ő számukra is Isten bocsánatát. Ha még a tisztulás állapotában vannak, az egyház imája valódi segítséget jelent számukra. Ha már az üdvösségre jutottak, minden imádságot és érdemet bölcsen értékel az isteni gondviselés. Joggal mondhatjuk, hogy mindez az egyház lelki kincstárának részét alkotja, amelyből részesülhetnek azok is, akik legjobban rászorulnak Isten irgalmára – fejtette ki gondolatait a bíboros.

Hozzátette, hogy ilyen értelemben mondja szent Jeromos, hogy ebben a boldogságmondásban nem a halottak gyászolásáról van szó a természet általános rendje szerint, hanem a halottak bűnei és vétkei miatti gyászról. Akik mások bűneit gyászolják, azok számára az lesz az igazi vigasztalás, hogy az örök életben fel fogják ismerni Isten gondviselését, hogy az örök boldogságban találkoznak szeretteikkel, akikért itt a földön imádkoztak.

A szentmisén részt vett és Erdő Péter külön köszöntötte Jacques Isaac káld érseket, aki az észak-iraki Erbilből érkezett, valamint Michael August Blume apostoli nunciust is.

A szentmise végén a ministránsok meggyújtották a hívek kezében lévő gyertyákat, amelyeknek fényei beragyogták a székesegyházat.

Erdő Péter bíboros pénteken reggel, halottak napján a bazilika altemplomában celebrált szentmisét az elhunyt főpásztorok lelki üdvéért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!