Egy volt imám lett a keresztények pártfogója Ugandában

Hassan Muwanguzi, volt imám, 2003-ban, egy vallási vitát követően tért át a kereszténységre. Megtérése előtt – az ugandai Iszlám Egyetemen való saría-tanulmányaiból fakadóan – több nyilvános vitán vett részt. Az International Christian Concern írását szemlézzük.

“Tapasztalt iszlám tanítóként töltött időm alatt sok keresztényt nyertem meg az iszlámnak és eszességemért országszerte elismertek”- mondta Hassan. “Bár erre nem vagyok büszke. Megváltoztam, szeretem Krisztust és ő az iszlámból megtért keresztények bátorításának munkájára hívott meg engem.”

Az ICC a Kabuna falubeli kis irodájában látogatta meg Hassant, Budaka negyedben, ahol egy óvóhelyet üzemeltet a muszlim hátterű keresztény hívek számára.

Hassan elmesélte, hogy családja és rokonai, miután tudomást szereztek megtéréséről, felgyújtották a házát. A történtek miatt feleségével és gyermekével együtt négy éven át egy missziós centrumban kellett menedéket keressenek. Később Parisában telepedtek le, ahol Hassan megkezdhette evangelizáló munkáját.

Az újabb halálos fenyegetések sem várattak sokáig magukra, és három év leforgása alatt Hassan öt merényletet és három étel általi megmérgezést élt túl.

2012-ben az áttért keresztények számára egy menekült központot nyitott. Célja volt bátorítójává lenni az üldözött keresztényeknek, és ezen elképzelése 2012-ben kibontakozni is látszott, mikor számos kirekesztett, kitagadott és megkínzott ember fordult hozzá segítségért. Személyes tanúságtétele az iszlám elhagyásáról hatalmas vonzóerőként hatott, és sokakat hívott meg Krisztushoz.

Az iskolai misszió

Hassan beszámolója szerint, ezek után egy iskola megnyitása felé terelte őt az Isten. A muszlimok hamis vádaskodása következtében letartóztatták és négy hónapig őrizetben tartották a kamugei börtönben. Az önkéntes tanárok és a tanulók ez idő alatt szétszóródtak, ez pedig megpecsételte az intézmény sorsát. Az iskolát hamarosan be kellett zárniuk.

Bizonyíték híján Hassan-t később kiengedték és 2014-ben egy újabb iskolát nyitott Katirában, egy java részt muszlimok által lakott területen. A beiratkozók száma nyolc hónap leforgása alatt 14-ről 70-re ugrott. A helybeliek újra összefogtak Hassan ellen elhatározva, hogy az iskolában mindenkit megmérgeznek. A rendőrség letartóztatott egy nőt, aki a gyanú szerint az étel megmérgezésének szándékával ment a konyhába.

Az ételmérgezés egy a radikális muszlimok által előszeretettel alkalmazott módszer Ugandában a keresztények kiiktatására. A bírósági ítélethozatalra gyakorolt muszlim befolyásnak köszönhetően Hassannak vissza kellett vonnia a nő ellen tett feljelentését.

“Ennek a nőnek a letartóztatása megint tovább fokozta az üldöztetést, arra kényszerítve minket, hogy Katirából 2015-ben Kabunába költözzünk. A mai napig itt élünk. Az itteni egy nagyon befogadó és támogató közösség”- emlékezett vissza Hassan.

A szélsőséges muszlimok folyamatos fenyegetései ellenére, magabiztosan folytatják missziós munkájukat, bízva abban, hogy az Úr terve érvényesül.

“Kockázatos szolgálatot végzünk, ami folyamatosan veszélybe helyezi az életünket. Ha valaki azt mondja, hogy nincs üldözés Ugandában, csak jöjjön ide. 

Ezekben az időkben, mikor az iszlám radikalizáció erősödik, mi továbbra is hirdetjük az Örömhírt és segítünk az iszlámról áttért híveknek.” 

Hassan támogatást is kért imában és étel, ruházat, ágyak, székek, anyagi juttatások formájában, amelyek segíthetnek a megtért híveknek kisebb vállalkozásokat elindítani.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: ICC, Christian Today

Iratkozzon fel hírlevelünkre