November 21-én helyezik örök nyugalomra Bőzsöny Ferencet

November 21-én lesz Bőzsöny Ferencnek, a Magyar Rádió egykori főbemondójának, a Központi Papnevelő Intézet korábbi rektorának és retorikatanárának, az V. kerület és Zebegény díszpolgárának a temetése.

Bőzsöny Ferenc földi maradványait november 21-én, szerdán, 14 órakor a budapest-belvárosi Szent Mihály-templomban – közismert nevén az Angolkisasszonyok templomában – (1056 Budapest, Váci utca 47/B), szentmise keretében helyezik örök nyugalomra.

A hozzátartozók kérik, hogy aki szeretné, együttérzését egy szál virággal fejezze ki. A jelenlévőket a temetést követően szerény agapéra várják a Központi Papnevelő Intézetbe (1053 Budapest, Papnövelde utca 7.).

Bőzsöny Ferenc 1931-ben született Pécsett, középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte a Piarista Gimnáziumban. Katolikus papnak készült, ezért később a kommunista hatalom

öt alkalommal is megtagadta főiskolai, illetve egyetemi felvételijét. 

A Magyar Rádió bemondójaként vették csak fel jóval később Eötvös Loránd Tudományegyetemre, végül 1973-ban doktorált magyar nyelvészetből. Országosan ismert és kedvelt rádióssá vált, a Magyar Televízióban pedig négy évtizeden át működött közre a Delta című tudományos magazinműsor elkészítésében. 

Az Anyanyelvápolók Egyesületének elnökségi tagjaként, a Mindszenty Társaság egyik alapító tagjaként tevékenykedett. Nyugdíjazását követően Bíró László püspök meghívására a Központi Papnevelő Intézet rektoraként és retorikatanáraként működött. Munkásságát egyebek mellett Kazinczy-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Több nevezetes személy temetését vagy újratemetését – többek közt Horthy Miklós kormányzó és Bethlen István miniszterelnök újratemetését, valamint Grósz Károly temetését – is ő vezette le. 

Bőzsöny Ferenc egész élete során – a neki ártani akaró hatalommal szemben is – hitvalló keresztény volt. Az ő hangján szólalt meg a Magyar Rádió millenium évében indított, a Kárpát-medence harangjait bemutató, közismert sorozata. Híres mondása volt, hogy

„véletlenek nincsenek. A véletlen Isten, az Úristen művészete.”

(Magyar Kurír, 777blog.hu; fotó: MTI/Balogh László)

Iratkozzon fel hírlevelünkre