Fekete Réka: Szívünkben örökké éltek

Az emlékező zarándoklatok napjai ezek.

Rendkívüli fontosságú, hogy emlékezzünk elhunytjainkra, fejet hajtsunk előttük, imádkozzunk értük – ugyanakkor maradhatunk meg a gyász állapotában, örökségükből erőt kell merítenünk, hogy folytassuk küzdelmeinket közösségeinkért.

„Mindannyian, akik veszítettük el már szerettünket, tudjuk, ha nincsenek is, vannak még szívünkben, emlékezetünkben – írja a Háromszéken megjelent, mindenszentek napi írásában Fekete Réka. Hozzáteszi: bizonyos tekintetben ünnepnap ez a két nap, mert ilyenkor bővül azok köre, akikre emlékezünk és felhívja a figyelmet; nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik különböző korokban, különböző ellenség ellen harcolva életüket áldozták a hazáért, a szabadságért.

Fekete Réka arról ír, a családokat is közelebb hozhatja a közös temetőlátogatás, elhunyt szeretteink emlékének együttes felelevenítése. Figyelmeztet: „nem ölthetjük magunkra a fájdalom köpönyegét, hogy mögéje bújva távol maradjunk mindentől, ami felelősségünk a jelenben és ami meghatározza a jövőt. Mindezekért a halottak napja üzenete: ne feledkezzünk meg halottainkról soha, de inkább erősítsenek, és ne gyengítsenek veszteségeink. Egyéni és közösségi szinten kamatoztassuk sokszorosan azokat a lelki, szellemi értékeket, amelyeket hátrahagytak.” 

Mindenszentek és halottak napja van. Két egymást követő emléknap virágokkal, temetőjárással. Legyen ez az emlékező zarándoklat mindenki számára egyszerre kegyeletteljes és felemelő – írja jegyzetében Fekete Réka.

A teljes írás ide kattintva olvasható.